"Fundaţia artEST" şi "Agenţia de Vise" au stabilit componenţa juriului pentru cea de-a treia ediţie a "Premiilor Ioan Chirilă". Cea mai prestigioasă competiţie din gazetăria sportivă romănească işi va desemna căştigătorii luni, 26 noiembrie, la Ateneul Romăn.
Cei care vor decide ciştigătorii celor şapte categorii sint personalităţi de marcă din domeniul publicistic şi cultural. Numele celor care vor analiza dosarele jurnaliştilor participanţi sint:
Iarina Demian - fondatorul şi preşedintele "Fundaţiei artEST", soţia regretatului cronicar Ioan Chirilă.
Actor de teatru, film şi televiziune, regizor şi scenarist: peste 100 de roluri in teatru şi televiziune, două scenarii de film, numeroase adaptări după romane importante şi piese de teatru, şase spectacole de regie, dintre care amintim primul musical romănesc, "Chiriţa of Birzoieni", adaptare dupa V. Alecsandri. A fost directorul primului festival internaţional "Festivalul Comediei Romăneşti" organizat in 1995 de Teatrul de Comedie şi Asociaţia Umoriştilor Romăni. Diplomat al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" Bucureşti. In prezent, actriţă a Teatrului de Comedie.
Alex Ştefănescu - critic literar, traducător, autorul de texte politice, scenarii tv şi moderator de televiziune. Intre 1971-1989 lucrează in redacţiile publicaţiilor: Tomis, SLAST, Romănia liberă, Magazin. Din 1990 - redactor la "Romănia literară". Din 1995 este redactor-şef al acestei reviste. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1977. Membru al Consiliului de Administraţie al TVR in perioada 1998-2002. Autor a 5.000 de articole de critică literară, publicate in presă. A scris dramaturgie, dar şi scenarii pentru televiziune. Timp de doi ani, in 2004 şi 2005, a fost realizatorul emisiunii "Un metru cub de cultură", difuzată pe Realitatea TV. (Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004).
Mircea Ghiţulescu - romancier, critic şi istoric de teatru, publicist. A fost profesor de limba şi literatura romănă, ziarist la *Cuvăntul liber*din Sfăntu Gheorghe, director al Teatrului de păpuşi din Cluj-Napoca, redactor la revista "Steaua" din Cluj Napoca, director al Direcţiei teatrelor din Ministerul Culturii, director artistic al Teatrului Naţional din Cluj Napoca, consilier al Directorului general al Televiziunii Romane, secretar al Uniunii Scriitorilor din Romănia. In prezent este consilier la Uniunea Scriitorilor şi director al revistei "Drama", fondată in 2001.
Marius Chivu - doctorand la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti. In 2003 a ciştigat prima ediţie a Festivalului de Poezie Prometheus de la Sf. Gheorghe, organizat de Fundaţia Anonimul.
Scrie cronică literară in *Romănia literară*, realizează rubrica de carte "Cafeaua cu frişcă" de la Antena 3 şi este editor coordonator al revistei "
Dilemateca".
Paul Grigoriu - cunoscut om de radio, este şi autor al unui volum de beletristică. Este realizatorul emisiunilor "Sfertul academic" şi "K Drane" de la Radio Romănia Actualităţi şi fost director general adjunct al Societăţii Romăne de Radiodifuziune.
Nichita Danilov - a debutat in presă in anul 1979, in paginile revistei "Dialog". Semnează şapte cărţi de poezie, un volum de proză scurtă, un volum de pamflete politice, precum şi o carte de portrete literare. Poezia sa a fost tradusă in Ungaria, Cehia, Estonia, Spania, Franţa, SUA, Anglia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romănia si al PEN Club. A fost:economist, corector, profesor, muzeograf, editor, redactor ( "Convorbiri literare"), şef departament cultură ("Monitorul de Iaşi"), director (Teatrul de copii şi tineret "Luceafărul", Iaşi), secretar literar (Teatrul "Vasile Alecsandri", Iaşi).
Poate cel mai cunoscut nume al gazetăriei romăneşti postdecembriste, Cristian Tudor Popescu (n. 1 oct. 1956, Bucureşti) a intrat in presă imediat după 1990. Intre 1991-1996 a fost redactor şef adjunct al cotidianului "Adevărul", iar intre 1996-2005, redactor şef al aceluiaşi cotidian. De asemenea, a fost redactor-şef al săptămănalului "Adevărul literar şi artistic"(1996-2000). In anul 2005, demisionează de la cotidianul "Adevărul" şi, impreună cu Mircea Dinescu, fondează ziarul "Găndul". A avut numeroase apariţii in mass-media, indeosebi in cadrul unor incitante talk-show-uri, fiind invitat permanent la emisiunile televizate "Cap şi Pajură" (social-politic) şi "CineTePrinde" (in calitate de cinefil). In martie 2003, este ales preşedinte al Clubului Romăn de Presă, demisionănd din această funcţie in noiembrie 2006, pe motivul "mercenarilor din presa romănească". A fost reales in februarie 2007. Cristian Tudor Popescu s-a remarcat şi ca un important autor de proză SF.
Pentru "Premiile Ioan Chirilă" vor concura cei mai buni gazetari sportivi in 2007, nominalizaţi de către cele mai importante instituţii media romăneşti şi de către 15 personalităţi din lumea sportivă şi culturală, tocmai pentru a răspunde pe deplin dorinţei de maximă obiectivate a organizatorilor, dar şi a concurenţilor. Dintre aceştia ii amintim pe Ilie Năstase, Florin Călinescu, Mircea M. Ionescu, Radu Cosaşu, Octavian Belu, Emerich Jenei, Ivan Patzaichin, Ioan Gyuri Pascu sau Cristi Minculescu.
In acest an, Premiile au un nou partener, un infocat susţinător al succeselor romăneşti şi un succes naţional in sine - URSUS, prima bere premium romănească. De căţiva ani, URSUS a intemeiat o adevarată tradiţie de implicare activă in recunoaşterea şi promovarea reuşitelor marcante ale romănilor. Totul a inceput cu sponsorizarea emisiunii "Dinastia Campionilor". Continuarea a reprezentat-o parteneriatul cu FOR (Fundaţia Olimpică Romănă), Gala Invingători pentru Romănia şi acum parteneriatul cu "Premiile Ioan Chirilă".
Producătorii evenimentului sunt "Fundaţia artEST", al cărei preşedinte este Iarina Demian şi "Agenţia de vise", condusă de Tudor Chirilă.
- Contact: Cătălin Chiţei - PR Executive
- Tel: 021-318.94.39; mobil: 0745.350.688, 0722.375.753
- Email : catalin.chitei@agentiadevise.ro, www.ioanchirila.ro