Primăria Capitalei prin ARCUB pregăteşte pentru luna decembrie un program dedicat sărbătorilor de iarnă cu târgul de Crăciun al creativilor din Bucureşti Urban Christmas Market deschis între 6 şi 23 decembrie şi expoziţia-unicat „O lume a jocurilor” care poate fi vizitată între 3 şi 15 decembrie la ARCUB Gabroveni.
Urban Christmas Market | 6-23 decembrie
Urban Christmas Market face parte din seria târgurilor de iarnă organizate de Primăria Capitalei pe parcursul lunii decembrie în mai multe locaţii din Bucureşti. Târgul de Crăciun de la ARCUB Gabroveni a fost gândit ca o platformă de promovare a activității sectorului creativ din Bucureşti și în special a creatorilor, producătorilor sau vânzătorilor de obiecte de design, obiecte decorative (mic mobilier, corpuri de iluminat, obiecte din ceramică/sticlă, ilustrații, sculpturi, tablouri), bijuterii, decorațiuni, viniluri, cărți, albume, produse de papetărie, produse alimentare artizanale, cosmetice naturale, articole vestimentare, accesorii sau articole pentru copii.
Urban Christmas Market continuă tradiția târgurilor de Crăciun organizate la ARCUB Gabroveni în anii anteriori și oferă vizitatorilor posibilitatea de a alege între mai multe secţiuni reprezentative mai multor domenii din sectorul creativ. Secţiunea Makers’ Market este dedicată creatorilor de obiecte de design, secţiunea Food & Drinks Corner este dedicată vendorilor de băuturi calde (ceai, cafea, ciocolată caldă, vin fiert) şi vânzătorilor de produse alimentare artizanale, iar secţiunea Education Corner include o serie de ateliere și spectacole pentru copii.
Începând din 6 decembrie, Urban Christmas Market este deschis zilnic, până pe 23 decembrie, între orele 12.00 şi 21.00, la sediul Hanul Gabroveni din Centrul istoric, în sălile de la parterul și subsolul clădirii, adiacente pasajului Gabroveni: Sala Arcelor, Sala Librărie, Spațiul Gabroveni Creativ, Sala Bolților şi Foaierul Gabroveni.
Expoziţia „O lume a jocurilor | 3-15 decembrie
Programul dedicat sărbătorilor de iarnă de la ARCUB Gabroveni este completat de expoziţia-unicat de jocuri vechi românești și străine intitulată „O lume a jocurilor”, care include peste 500 de jocuri de colecție de la 1900 până în anii 2000, din diferite perioade istorice și din zone diferite ale lumii. Expoziția are la bază o colecție personală unică, de peste 1500 jocuri, fiind pentru prima dată când o parte din aceste jocuri sunt expuse în public. Ideea expoziției a pornit de la nevoia de a readuce în viețile copiilor de astăzi bucuria jocurilor copilăriei părinților sau chiar bunicilor lor, jocuri interactive, educative, jocuri în aer liber sau în interior, jocuri care au la bază nevoia fundamentală a omului de libertatate, de socializare și de ieșire din cotidian, din sfera angajării sociale.
Expoziţia „O lume a jocurilor” este prezentată în cele trei spaţii expoziţionale de la etajul I al Hanului Gabroveni. În Sala Coloanelor, sunt expuse imagini cu jocuri din Antichitate, texte şi scrieri (de Petre Ispirescu, Solomon Marcus sau Johan Huizinga), Sala Lipscani găzduieşte jocuri româneşti, iar în Sala Gabroveni sunt grupate jocuri străine şi jocuri pentru părinţi şi bunici. Expoziția va putea fi vizitată în bază unei programări, în perioada 3-15 decembrie. Vernisajul expoziţiei „O lume a jocurilor” este programat pentru ziua de luni, 6 decembrie, de la ora 17.00 şi va include un concert de colinde.
Evenimente conexe „O lume a jocurilor” | Ateliere pentru copii
În cadrul expoziţiei, sunt programate o serie de ateliere pentru copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, de la atelierele de grup destinate elevilor din unităţi de învăţământ, la ateliere deschise publicului larg.
Program ateliere „O lume a jocurilor”
Ateliere pentru grupuri şcolare: 8-9, 14-15 decembrie 2021 | ARCUB – Sala Coloanelor
Ateliere deschise publicului larg:
11 decembrie, ora 12.00 | ARCUB – Sala Coloanelor | Joaca de-a muzica: atelier interactiv de prezentare a instrumentelor muzicale.
12 decembrie, ora 12.00 | ARCUB – Sala Coloanelor | Descoperă lumea prin joacă: atelier de explorare cognitivă prin jocuri senzoriale de observaţie şi mişcare.