x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Trei galerii românești la târgul internațional de artă contemporană  Art Brussels 2019

Trei galerii românești la târgul internațional de artă contemporană  Art Brussels 2019

25 Apr 2019   •   17:08
Trei galerii românești la târgul internațional de artă contemporană   Art Brussels 2019

Institutul Cultural Român (ICR) susține participarea galeriilor românești 418GALLERY, Galeria Ivan și Gæp, cu lucrările artiștilor Paul Neagu, Diet Syler, respectiv Felipe Cohen, la cea de-a 37-a ediție a târgului internațional de artă contemporană Art Brussels.

 

Cunoscut ca unul dintre cele mai mari târguri de artă contemporană din Europa, Art Brussels se va desfășura în perioada 25-28 aprilie 2019, la Tour & Taxis, cel mai mare spaţiu expoziţional din Bruxelles. Vernisajul va avea loc la 25 aprilie a.c.

 

150 de galerii din întreaga lume, reprezentate de artişti consacrați pe plan internațional sau tinere talente, se vor reuni în trei secțiuni internaționale: DISCOVERY, PRIME și REDISCOVERY, dar și expozițiile SOLO și INVITED ale târgului. La secțiunea REDISCOVERY, la care participă 11 galerii din întreaga lume, România participă cu două galerii, aflate în premieră la Art Brussels: 418GALLERY și Galeria Ivan. La secțiunea DISCOVERY participă galeria Gæp, prezentă și la ediția din 2018.

 

418GALLERY va prezenta 6 colaje ale artistului plastic Diet Sayler din anii ‘80, 6 fotografii din anii ‘70 și 5 tablouri pe pînză dimensiune medie 120x120cm, realizate între 1972 și 2012.

Galeria Ivan prezintă seria „Anthropocosmos” a artistului Paul Neagu, care constă în 23 lucrări: desene, picturi în ulei, film, fotografii, lucrări media mixte, sculpturi tactile, create în spiritul Palpable Art Manifesto, grupate sub diferite teme: ‘Man-shared’ și ‘Man-divided’, examinând căile de exprimare ‘Man as Individual’ versus ‘Man as Society’.

Galeria Gæp prezintă o serie de lucrări ale artistului Felipe Cohen, desene pe hârtie, sculptură și reliefuri.

 

„Suntem foarte bucuroși să prezentăm anul acesta la Art Brussels un stand solo dedicat lui Diet Sayler. Artistul va prezenta o extraordinară serie de lucrări, incluzând noi picturi, fotografie și instalație landart din anii ‘70 și colaje ale anilor ‘80. Acesta este un moment foarte important în cariera lui Diet Sayler, cu un spectacol solo în toamnă la Muzeul Neues, Nürnberg, când va primi «Marele Premiu Cultural» al orașului Nürnberg.”, precizează Dr. Dr. Joana Grevers - director 418GALLERY, pentru ICR Bruxelles.

 

 „Galeria Ivan participă pentru prima dată la Art Brussels cu un proiect curatorial în cadrul secțiunii „Rediscovery” a târgului, o secțiune dedicată redescoperirii artiștilor relevanți pentru istoria artei secolului XX și, mai ales, pentru începuturile artei conceptuale și conceptualiste, dar trecuți cu vederea, uitați, sau insuficient apreciați și cunoscuți în circuitul artei internaționale. În acest sens, vom prezenta în cadrul standului galeriei, lucrări de început ale artistului român Paul Neagu (n. 1938, București - d. 2004, Londra), picturi, desene și sculpturi din seria „Anthropocosmos”, anii ’60-’70, un capitol conceptual esențial în creația sa, care redă viziunea originală a artistului asupra ființei umane și a universului. Considerat unul dintre cei mai importanți artiști români, Paul Neagu a trăit și a lucrat la Londra din 1970 până la moartea sa, în 2004. Practica sa artistică complexă combină și integrează performance, sculptură, desen, pictură, video și fotografie în interiorul concepției sale holistice și metafizice asupra artei. Artiști importanți, precum Antony Gormley, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Tony Cragg s-au numărat printre studenții său și au afirmat relevanța direcțiilor de explorare artistică deschise de Neagu.”, a declarat Marian Ivan, managerul Galeriei Ivan, pentru ICR Bruxelles.

 

 „Suntem extrem de încântați să fim pentru al doilea an consecutiv la Art Brussels, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Prezența noastră în secțiunea Discovery, stand D04, confirmă o creștere a vizibilității galeriei în contextul scenei de artă internaționale.“, afirmă Andrei Breahnă, managerul galeriei Gaep.

 

Galeria Ivan s-a deschis în 2007, ca o inițiativă privată a proprietarului și directorului Marian Ivan, în contextul scenei încă emergente de galerii comerciale românești. Programul galeriei include preponderent artiști locali – fie dintre cei maturi, consacrați, precum Geta Brătescu, Paul Neagu, Horia Bernea, Lia Perjovschi, cât și tineri, precum duo-ul Anca Benera & Arnold Estefan, Cristina David, Ștefan Sava sau Andreea Ciobîcă – cu scopul de a le face vizibile și de a le circula lucrările și proiectele la nivel local și mai ales internațional. Galeria colaborează și cu artiști români care trăiesc și lucrează în străinătate, precum Bartha Sandor sau Mădălina Zaharia, alături de artiști internaționali - Ross Taylor, Jaro Varga, Elijah Burgher. În 2017 și 2018, retrospectiva artistei Geta Brătescu de la Muzeul de Arte-Frumoase (MSK) Gent din Belgia a fost realizată în parteneriat cu Galeria Ivan și cu susținerea ICR Bruxelles.

 

418GALLERY a fost înființată în 2008 în București. Din anul 2017, își are sediul în Cetate și a devenit prima galerie rurală din România. De la început, galeria a fost intens dedicată studiului avangardei românești și est-europene din anii șaizeci și șaptezeci. Din punct de vedere istoric, un număr mic de artiști, în spatele Cortinei de Fier, a creat o artă abstractă, precum Diet Sayler, care s-a axat pe abstractizarea geometrică și arta minimalistă. Începând cu anul 2008, 418GALLERY și Fundația Joana Grevers organizează, în fiecare vară, Cetate Arts Danube Residency, un atelier pentru artiști români și internaționali.

 

Tânăr artist în neo-avangarda românească din anii ‘60, Diet Sayler a respins arta socialistă realistă a regimului comunist. În anii ‘70, el a construit Camerele Kinetice, transpunând ideile de Concrete Art și pictură constructivistă în spațiu. Începând cu anii ‘80, el a rarefiat aceste idei, realizând intervenții spațiale de modele repetitive pe arhitectura existentă. Sayler a devenit o voce internațională în Concrete Art, Minimal Art și Conceptual Art.

 

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziții dedicate unor valori confirmate din arta internațională, precum și unor artiști în afirmare, ale căror lucrări au putere de fascinație la nivel internațional. Galeria a fost înființată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural și colecționar de artă) și Raluca Șoaita (arhitect și colecționar de artă). Participarea Gaep la Art Brussels îi este dedicată lui Felipe Cohen, a cărui practică artistică se axează pe investigarea conceptelor de volum și durată. Unele dintre lucrările lui se situează între ready-made și sculptură și fuzionează materiale dure, rezistente, precum piatra, marmura și lemnul, cu medii mai fragile, ca sticla, hârtia și imaginea în mișcare. Intenția este de a dezvălui relații neașteptate care indică posibilitatea de a privi lumea altfel, în căutare de noi înțelesuri pentru materiale.

 

Cu o reputaţie de leader european în experimentarea celor mai îndrăzneţe forme de expresie artistică pe piaţa artei contemporane, târgul internațional Art Brussels este locul de întâlnire a artiştilor consacraţi, care se bucură de o solidă reputaţie internaţională, dar şi a celor tineri, aflaţi la început de carieră. Alături de târgul de artă de la Köln, Art Brussels este una dintre cele mai cunoscute manifestări internaţionale dedicate artei contemporane din Europa.

 

Proiectul se încadrează în strategia ICR Bruxelles de promovare a artei contemporane românești în spațiul Benelux.

×