x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vin mascaţii la muzeu

Vin mascaţii la muzeu

de Carmen Anghel-Dobre    |    09 Dec 2011   •   21:00
Vin mascaţii la muzeu

Colindatori, cete de mascati, cantece religioase, cantece populare, ateliere de sorcove si podoabe pentru brad, vin fiert, cozonaci, colaci si mere. Toate acestea si multe altele le vom redescoperi la Muzeul Satului 'Dimitrie Gusti'. Poarta marelui sat va fi deschisa spre a primi colindatori, pentru a recrea atmosfera din satul romanesc de altadata.

In perioada 9-11 decembrie 2011, Muzeul National al Satului 'Dimitrie Gusti' organizeaza Festivalul de Datini si Obiceiuri de Craciun si Anul Nou – Florile dalbe.
Festivalul isi deschide portile publicului vizitator vineri, 9 decembrie, la ora 12:00, urmand ca la ora 17:30, la sala 'Gheorghe Focsa', sa fie vernisata expozitia de masti populare din zona Moldovei, 'Masca – de la ritual la spectacular', care valorifica cercetarile de teren intreprinse de-a lungul anilor, precum si colectiile muzeului. Expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 15 ianuarie, de miercuri pana duminica, intre orele 9:00-17:00.

Pe perioada festivalului, la muzeu vor veni invitati de peste hotare, reprezentanti de la muzee din Belgia, Italia si Germania. Acesti vor participa la workshopul Functiile mastii in Europa (rituri funerare, folclorice etc.). Salvgardarea traditiilor populare si a folclorului, etapa a proiectului european IMMASK in care Muzeul Satului este implicat alaturi de alte patru muzee din tarile mai sus amintite, pentru o perioada de 2 ani (2010-2012).

Este un eveniment foarte important pentru Muzeul Satului deoarece prin acesta Romania este recunoscuta la nivel european pentru buna pastrare a traditiilor legate de jocurile cu masti – elemente de patrimoniu imaterial care asigura identitatea unei natiuni. Prin proiectul IMMASK, tarile implicate impartasesc aceste elemente si experiente in vederea observarii similitudinilor la nivel european, rezultatele fiind diseminate prin publicarea unui catalog si organizarea unei expozitii in tara-coordonator a proiectului – Belgia, evenimente ce vor avea loc in perioada mai-iunie 2012, informeaza specialistii de la muzeu.

Muzeele participante sunt: Muzeul International al Carnavalului si al Mastii, Binche (Belgia) – coordonatorul proiectului; Muzeul Mastii Mediteraneene, Mamaoiada (Italia, Sardinia); Muzeul Carnavalului din Bad Dürrheim, Germania;
Muzeul International al Mastii Amleto si Donato Sartori, Abano Terme, Italia.
In acest proiect Romania va prezenta, printre altele, 'Chiparusul' si alte rituri funerare. Se ana­lizeaza practicile rituale si credintele ce apartin contextului etnografic al cantecului si jocului funerar. Pregatirea pentru 'marea trecere' implica o serie de acte ritual-ceremoniale cu finalitate purificatoare si apotropaica.

Un exemplu in acest sens este Chiparusul, obicei ce contine jocuri cu masti in timpul priveghiului, cunoscut azi, chiar daca nu se mai practica decat pentru reconstituirea ritului, la Nereju, in judetul Vrancea.

Daca la noi mai gasim aceste masti prin colectiile unor muzee, in alte parti exista muzee dedicate. De exemplu, Muzeul Mastii din Mamoiada, Italia, care se focuseaza pe masca si forma acesteia, in diferite combinatii de materiale: cele mai frecvente sunt din lemn, dar mastile zoomorfe, cu o forma ciudata, sunt confectionate din blana de oaie, sunt impodobite cu talanci si alte dispozitive care scot un sunet puternic. Scopul (idee care se regaseste si la noi in anumite ritualuri): alungarea raului.

Oierii si fermierii care detineau aceste masti au realizat puternica influenta pe care o au acestea asupra destinului in anul agricol; in ciuda aspectului inspaimantator, vizita acestora era asteptata si bine intampinata cu mancare si bautura. Incepand cu mastile traditionale – 'Mamuthones' si 'Issohadores', muzeul ofera o publicului posibilitatea de a vedea o expozitie comparativa de masti din diferite tari din zona mediterana, ilustrand afinitatile si similitudinile mai presus de diferente si disparitati.

Arta mastilor
Festivalul Florile Dalbe va oferi multe surprize: colinde, cantece de voie buna, produse traditionale. Dar cea mai interesanta parte a sa va fi, cu siguranta, aducerea 'mascatilor'. Cete din diverse localitati ale tarii care incearca sa pastreze (macar pentru spectacol) ritualul cu masti. Jocul caprei este adus de Ansamblul Cununita din Ilva Mare, judetul Bistrita-Nasaud, Dracii din Sacel, judetul Maramures, Jocul Cerbulului si al ursului va fi redat de ansamblul din Scobinti, judetul Iasi.
Iar cei care vor sa deprinda mestesugul realizarii mastilor populare vor putea participa la atelierul de creatie de masti populare 'Cu masca... fara masti!'.

×
Subiecte în articol: arte