x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 39 de trepte

39 de trepte

de George Arion    |    13 Apr 2012   •   21:00
39 de trepte

Desigur, va mai aduceti aminte de bancul cu cei doi soricei care isi faceau siesta dupa ce rontaisera o rola de film. 'Ei, cum ti-a placut?', intreaba unul dintre ei. 'Parca a fost mai buna cartea', ii raspunde celalalt.

Uneori, insa, astfel de comparatii nu-si au rostul. De pilda, intre '39 de trepte', romanul lui John Buchan aparut in 1915, si filmul cu acelasi titlu din 1935 al lui Alfred Hitchcock este o legatura vaga. Marele maestru al suspansului simplifica mult actiunea si ii da un alt curs, pentru a fi mai usor inteligibila spectatorilor din sala. Unele secvente sunt memorabile, compuse in stilul sau de creator genial al unei atmosfere horror. De pilda, o menajera descopera un cadavru intr-un apartament. Peste strigatul ei de oroare se suprapune sirena unui tren, sporind socul pe care-l resimtim.

John Buchan (1875-1940) a fost avocat, politician, diplomat, istoric, romancier, guvernator al Canadei. Scrierea care il pastreaza in continuare in atentia cititorilor este chiar romanul '39 de trepte', o palpitanta incursiune in lumea tenebroasa a serviciilor secrete. Este vorba de o naratiune plina de rafinament, in spiritul traditiei prozei britanice. Autorul alterneaza cu abilitate pasaje pline de tensiune cu altele pline de ironie si umor, observatia sociala fiind deseori patrunzatoare.

Ca si Joseph Conrad, cel care ne-a lasat 'Agentul secret', John Buchan este un precursor al romanului de spionaj din zilele noastre. Citindu-i cartea, Graham Greene, Ken Follett, John LeCarre pot fi mai bine intelesi si nu mai par a fi aparut din neant.

'39 de trepte' este primul volum din seria aventurilor lui Richard Hannay. Revenit in Anglia din Zimbabwe, unde lucrase ca inginer de mine, tanarul se plictiseste rapid de forfota londoneza, de frecventarea teatrelor, a restaurantelor, a curselor de cai si a sindrofiilor monotone. 'Viata sociala la Londra era la fel de palpitanta precum un pahar de apa minerala uitat la Soare', noteaza el persiflant. Si adauga: '... i-am dat o jumatate de coroana unui cersetor doar pentru ca l-am vazut cascand: un coleg de suferinta'.

Dornic de actiune, Richard Hannay are parte de o intorsatura neasteptata a destinului sau, trezindu-se in vartejul unui complot international, care isi propune sa declanseze un conflict armat de proportii. La inceput, el ia pe cont propriu dejucarea planurilor marsave. Este nevoit sa se deghizeze in laptar si sa fuga din capitala, politia urmarindu-l fara temei sub acuzatia de omor. Dar in cautarea lui pornesc si agenti ai unei puteri straine, cu sarcina de a-l suprima fiindca le aflase tainele teribile. Ca sa scape de urmaritori, recurge si la alte travestiuri – rand pe rand e drumar, negustor, ajungand sa vorbeasca si la o intrunire electorala, in totala necunostinta de cauza, numai pentru a-si salva pielea. Strabate Scotia cu trenul si cu automobile furate, se adaposteste prin hanuri sau ferme adoptand identitati false, se ascunde prin hatisuri ca sa nu fie depistat dintr-un monoplan care il cauta.

In scurt timp, datorita inselatoriilor la care recurge, onestul inginer se transforma intr-un spion de inalta clasa: 'devenisem un mincinos fara scrupule, un impostor fara pic de rusine si un hot la drumul mare'. Spargand cu abilitate un cod complicat, el reuseste sa avertizeze autoritatile si sa dejoace conspiratia tesuta impotriva Regatului Unit. In urmatoarele carti in care va fi protagonist se va dovedi la fel de ingenios ajungand sa fie recompensat cu bani si onoruri, fiind cooptat in serviciile secrete britanice si obtinand gradul de general maior.

Ca dovada a interesului pe care continua sa-l suscite la aproape un veac de la aparitie, '39 de trepte' a mai cunoscut si alte variante cinematografice in afara de cea a lui Hitchcock, si o versiune pentru televiziune produsa de BBC, ba chiar si o adaptare pentru teatru. Cine le-a cunoscut pe toate, ii da pana la urma dreptate soricelului care afirma ca, totusi, cartea e mai buna.

×
Subiecte în articol: scena crimei