x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Alb infinit

Alb infinit

de George Arion    |    04 Feb 2012   •   21:00
Alb infinit

In apropiere de orasul Inverburn din Scotia se afla un laborator pazit strasnic al companiei farmaceutice Oxenford Medical. Cu toate acestea, unul dintre angajatii de acolo, membru al organizatiei 'Animalele sunt libere', sustrage un iepure infectat cu Madoba-2, un virus extraordinar de periculos, care se raspandeste rapid prin tuse si stranut. Muscat de iepure, cercetatorul isi gaseste moartea, antivirusul pe care l-a folosit dovedindu-se ineficient.

Astfel incepe cavalcada intamplarilor naucitoare din romanul 'Alb infinit' al lui Ken Follett. Evident, imediat are loc o ancheta discreta si se iau masuri suplimentare de securitate. Antonia Gallo, administrator al bazei materiale si responsabila cu siguranta, intareste paza, schimba unele dintre procedurile care ingaduie accesul in incinta supravegheata cu camere video si cu sofisticate sisteme de alarma, unde se poate intra doar cu cartele speciale, iar in unele incaperi sunt necesare costume de protectie pentru a lucra.

Dar Kit Oxenford – escroc, hacker, hot – reuseste sa insele vigilenta paznicilor. Fiul lui Stanley Oxenford, profesor si proprietar al firmei, are de achitat o mare datorie acumulata la jocurile de carti si nu ezita sa-si jefuiasca tatal care refuza sa-l ajute financiar. Nu banuieste, insa, in ce combinatie primejdioasa a intrat. Pe cei care il angajeaza ii crede a fi de la o companie rivala, dornica sa-si procure mostre ale medicamentelor create in acest laborator. Dar cei in slujba carora se pune nu sunt interesati sa analizeze esantioanele respective pentru a produce ei medicamentele, scutind ani de cercetari si obtinand profituri uriase din brevetarea si scoaterea lor pe piata. De fapt, furtul a fost comandat de catre o grupare terorista care isi insuseste Madoba-2 pentru a raspandi virusul mortal in ziua de 26 decembrie, intr-un loc important si aglomerat din Marea Britanie, o conspiratie avand ca scop uciderea a mii de persoane.

Ca si in alte romane ale sale, Ken Follett se dovedeste a fi un excelent creator de situatii palpitante. Urmarirea bandei de hoti si asasini ii prilejuieste autorului imaginarea unor intamplari al caror deznodamant e greu previzibil. Pentru a spori suspansul naratiunii sale, el plaseaza evenimentele in toiul unui viscol puternic, care ingreuneaza actiunile teroristilor, dar si pe cele ale politiei, incapabila sa actioneze cu promptitudine din pricina drumurilor inzapezite si a efectivelor reduse in preajma sarbatorilor de iarna. Curand, stirea despre jaf devine cunoscuta si provoaca fiori localnicilor. Tabloidele contribuie si ele la declansarea panicii in randurile populatiei.

Dar nu numai aceasta vanare a teroristilor este demna de interes. Pe multe pagini sunt descrise relatiile dintre numerosii membri ai familiei Oxenford, certurile dintre copii pe averea reputatului savant. Unele personaje aduc aminte de cele ale lui Shakespeare – Gone­ril si Regan, ticaloasele fiice ale regelui Lear.

Chiar daca nu se ridica la nivelul capodoperei sale 'Prin urechile acului', aceasta noua realizare a lui Ken Follett este nu numai captivanta ci reprezinta si un avertisment serios asupra pericolului real care ne poate ameninta in urma unor cercetari efectuate fara o supraveghere eficienta si asupra a ce se poate petrece daca leacurile destinate eradicarii unor boli incap pe mainile unor dezaxati. 'Entertainment Weekly' nota cu perfecta indreptatire: acest thriller este 'desprins parca din titlurile ziarelor de maine'.

×
Subiecte în articol: carte