x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Apariţii editoriale

Apariţii editoriale

de Sebastian S. Eduard    |    19 Iul 2009   •   00:00
Apariţii editoriale

• Noica, 100 de ani • Ce-ai scris acum 20 de ani? • Dosarul lui Noica

Noica, 100 de ani
Să ne imaginăm că Noica împlineşte 100 de ani. În jurul lui se adună, ca să-l sărbătorească, prietenii. De fapt, e vorba chiar de o aniversare de familie, nu de una oficială. Fie­ca­re musafir - Gabriel Li­icea­nu, Dan C. Mihăi­les­cu, Andrei Cornea, Andrei Pleşu etc. - şi-a pre­gătit o scurtă cu­vân­tare, pe care o rosteşte cu emoţie în faţa sărbătoritului. Deşi au teme diferite, micile discursuri evocă, toate, personalitatea maestrului şi am­pren­ta lăsată de el asu­pra celui care vorbeşte.

Ce-ai scris acum 20 de ani?
Volumul de faţă este un demers moral (de de­mascare a laşităţii in­telectualităţii româneşti şi a servilismului ei faţă de politica partidului co­munist) şi unul sociolo­gic (de consemnare a mecanismelor prin care un sistem totalitar a reuşit să-şi subordoneze întreaga mişcare cultu­rală). „Antologia ruşinii" reprezintă un exemplu de neurmat pentru viitorii scriitori şi artişti. Nume, citate vasale găsite în presa vremii, fişe biografice. No comment!

 

Dosarul lui Noica
„A reuşit oare Noica, în tentativele sale de «prelucrare» a ofiţerilor Secu­ri­tă­ţii, să mute cu vreun mi­li­metru limitele pe care Se­curitatea şi le dăduse di­năuntrul ei şi prin care se definea din capul loculuiĂ", se întreabă Gabriel Li­iceanu. „După frenezia cu care, în anii '80, se dă­râ­mau biserici, se desfiin­ţau institute şi se blocau con­tactele cu tot ce era «străin», înclin să cred că nu. Dar asta nici nu în­seamnă că tot ce conţine dosarul său de urmărire vorbeşte vreo clipă de cedarea lui Noica...".

×
Subiecte în articol: carte