x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Biblioteca pentru toţi - "Dumineca Orbului", de Cezar Petrescu

Biblioteca pentru toţi - "Dumineca Orbului", de Cezar Petrescu

21 Iul 2011   •   21:00

Actiunea romanului "Dumineca Orbului" se petrece de-a lungul unei singure zile, mai precis duminica, 13 mai, 1934. O zi cu ghinion, dupa cum semnaleaza autorul prin personajul Odete, care alege sa se marite la aceasta data: "13, de care fuge o lume intreaga, mi-a devenit acum un talisman. Eu m-am nascut intr-o zi de 13 a lunii. Barbu tot intr-o zi de 13 a altei luni...".

"Romanul Dumineca Orbului are si o istorie a lui, pe care n-o putem schita decat in putine cuvinte. Cand am alcatuit cartea despre Cezar Petrescu, nu ne era cunoscuta. Putin dupa aceea, am avut sub ochi un mare numar de scrisori ale prozatorului, din pa­ginile carora am putut intelege ca la temelia romanului a stat o intamplare traita de Cezar Petrescu in­susi…". (Mihai GAFITA, Cezar Pe­trescu si romanul orasului mo­­dern. Cuvant inainte la Cezar Petrescu, Calea Victoriei. Du­mi­neca Orbului, Editura pentru Lite­ratura, Bucuresti, 1967, pp. XX – XXXI)

"Dumineca Orbului" este un roman halucinant, in care un orb "vede" ceea ce le scapa celorlalte personaje… Un roman care demonstreaza ca alegerile facute iti pot schimba pentru totdeauna destinul. Unul dintre acele romane la care vrei sa te reintorci, pentru ca la fiecare lectura il vei descoperi altfel. Si probabil de fiecare data iti vei dori un alt deznodamant…

"Vezi dumneata, eu, dintr-un punct de vedere, din unicul punct de vedere valabil, sunt un om pierdut. Un literator. Un profesionist. Ce poate sa fie mai iremediabil pierdut?… Nu privesc afara, sa nu ma ispiteasca soarele si tot ce e liber si bun…", ii scria Cezar Petrescu lui Panait Istrati.

×