x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cea mai bună biografie a lui Hitler

Cea mai bună biografie a lui Hitler

de Sebastian S. Eduard    |    27 Dec 2012   •   09:14
Cea mai bună biografie a lui Hitler

Se mai poate oare spune ceva nou despre Adolf Hitler?  Numai un istoric de talia lui Ian Kershaw îşi poate asuma sarcina de a răspunde unei asemenea provocări. Dovadă stă monumentala biografie a lui Hitler, omul care a schimbat istoria secolului al XX-lea. Da, omul, pentru că autorul încearcă să ne convingă că cel pe care unii îl privesc doar ca pe o personificare a răului a fost un om – bizar, enigmatic – care a profitat de condiþiile politice şi economice pentru a deveni liderul providenþial, indispensabil, al Germaniei antebelice. Mitul i-a servit ca instrument al acþiunilor sale politice.

Abordarea lui Kershaw este inedită şi convingătoare: autorul plasează individul în context şi argumentează, de la început, că nu l-am putea înţelege pe omul Hitler fără a înţelege angrenajul toxic al factorilor sociali, economici sau culturali care au făcut posibilă ascensiunea sa.
Biografia lui Hitler, considerată de unii mult prea obiectivă, dar indiscutabil o operă singulară în peisajul multicolor al cărþilor dedicate Führerului şi Germaniei naziste, reuneşte în actuala ediþie cele două volume apărute cu titlurile “Hitler: 1889-1936 – Hubris” şi “Hitler: 1936-1945 – Nemesis”. Volumul de faţă numără aproape 1000 de pagini şi a apărut recent la Editura Meteor Press.

Semnale editoriale
Bucătăria sănătăţii ■ Corint.
Bucătăria sănătăţii ne propune o temă de mare actualitate: cum să ne hrănim sănătos şi, în acelaşi timp, să mâncăm cu plăcere. Scrisă de două personalităţi în domeniu – renumitul cardiolog Valentin Fuster, premiat de cele mai importante instituţii internaţionale de cardiologie, şi de  Ferran Adria, desemnat cel mai bun bucătar al deceniului 2010 – şi redactată de jurnalistul Josep Corbella, lucrarea nu se limitează la simple sfaturi, ci prezintă într-un mod accesibil şi argumentat ştiinţific cum se poate trăi sănătos dacă ne hrănim cu ştiinţă. Rolul micului dejun în păstrarea greutăţii adecvate, cum să cumpărăm, să combinăm şi să păstrăm alimentele, cum să-i învăţăm pe copii să se hrănească sănătos, demitizarea unor alimente considerate sănătoase  şi reconsiderarea altora  - toate sunt prezentate firesc prin reconstituirea momentelor de masă de-a lungul unei zile, într-o familie, ai cărei membri sunt puşi în situaţii ilustrative pentru o bună nutriţie.

Ce mănâncă un copil isteţ ■ All.
Ce mănâncă un copil isteţ este cartea de bucate necesară fiecărui părinte. Expertul în nutriţie Patrick Holford explică modul în care pot folosi părinţii planul său de alimentaţie sănătoasă pentru a optimiza sănătatea copiilor şi capacitatea lor intelectuală. Cartea conţine reţete uşor şi repede de preparat. Fiecare reţetă este concepută cu grijă pentru a asigura o alimentaţie corectă a copilului. De asemenea, conţine şi sfaturi practice pentru planificarea alimentelor şi a cumpărăturilor. Folosind reţetele din carte este mult mai uşor pentru întreaga familie să mănânce în fiecare zi alimente hrănitoare delicioase.

×