x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Colocviul Național de Istorie, ediția a XXV-a, la Muzeul Național Cotroceni 10-11 mai 2023

Colocviul Național de Istorie, ediția a XXV-a, la Muzeul Național Cotroceni 10-11 mai 2023

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Mai 2023   •   22:30
Colocviul Național de Istorie, ediția a XXV-a, la Muzeul Național Cotroceni 10-11 mai 2023

Muzeul Național Cotroceni organizează, în perioada 10-11 mai 2023, cea de-a XXV-a ediție a Colocviului Național de Istorie, manifestare culturală anuală de tradiție. Subiectele abordate în cadrul evenimentului vor atrage atenția atât asupra istoriei și patrimoniului Ansamblului Cotroceni, cât și asupra unor personalități și evenimente deosebite din istoria României, care i-au marcat evoluția de-a lungul timpului.

În ediția din acest an a Colocviului Național de Istorie, organizat și cu participare internațională, conferințele vor fi susținute de 40 de specialiști din muzee, instituții de învățământ superior și institute de cercetare.

            Secțiunea Istorie va avea în prim-plan personalități și evenimente semnificative din istoria României (secolele XVI-XX), surprinzând rolul pe care aceste personalități marcante l-au avut în desfășurarea unor evenimente sau în inițierea unor transformări politice, sociale, economice și culturale, contextele constituirii și modernizării statelor europene.

O secțiune specială este consacrată constituțiilor și regimurilor politice din statele europene în secolele XIX-XX, pornind de la aniversarea, în martie 2023, a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari. În acest context este organizată și o micro-expoziție documentară, Centenarul Constituției României Mari (1923 – 2023) – un act cu o valoare simbolică deosebită ce a reprezentat o expresie a voinței politice a tuturor românilor. Noua Constituție, adoptată în 1923, oferea un cadru legal aplicării unor reforme democratice, ca cea agrară sau cea electorală, prevedea egalitatea în drepturi fără deosebire de clasă socială, origine etnică, limbă sau religie.

            Secțiunea dedicată patrimoniului cultural național, mobil și imobil va evidenția cercetările din domeniu și va marca cei 130 de ani de la începutul lucrărilor de extindere și reamenajare a palatului Cotroceni, realizate de arhitectul Paul Gottereau.

 

            Cercetarea științifică este un obiectiv important al activității Muzeului Național Cotroceni, iar valorificarea acesteia reprezintă o oportunitate pentru muzeu de a-și afirma rolul său educativ.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Muzeul Naţional Cotroceni