x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte „Cultura la Liman”, proiectul care a readus viața artistică în satul elitelor, 2 Mai

„Cultura la Liman”, proiectul care a readus viața artistică în satul elitelor, 2 Mai

de Diana Scarlat    |    06 Aug 2022   •   21:01
„Cultura la Liman”, proiectul care a readus viața artistică în satul elitelor, 2 Mai

Ștefan Doroftei (Doimăianu) este poetul care s-a străduit, în ultimii ani, să readucă strălucirea din anii ’60 a satului de la malul mării, 2 Mai. După mai multe lansări de carte, anul acesta a reușit să se asocieze cu Primăria Limanu, într-un proiect cultural amplu. După 70 de ani de viață artistică intensă, satul 2 Mai are și un centru cultural și de foarte multe evenimente care îmbină literatura cu muzica, teatrul, pictura și sculptura. Cu alte cuvinte culturii de pe plajă i s-a construit o casă a ei, „la stradă”.

Astăzi, la Centrul Cultural din 2 Mai, a avut loc un eveniment de lansare de carte, cu șapte autori, în prima zi a Târgului de Carte care își așteaptă vizitatorii și cumpărătorii până pe 12 august. Poezia este acum în casa ei, adunată de pe plajă, acolo de unde foarte mulți artiști și-au inspirat creația, la malul mării, în celebrul sat de pescari pe care l-a făcut cunoscut poeta Nina Casian. Poezia triumfă acum, la 2 Mai, sfidând curentul „cancel culture”. Versurile poeților de la malul mării au o melodicitate inegalabilă, fie că sunt albe sau cu versuri care au rimă, ritm și măsură metrică repetabilă. Ştefan Doroftei (Doimăneanu) se declară un romantic incurabil și trăiește în spiritul comunității culturale care a transformat satul de pescari de la malul mării, 2 Mai, în refugiu de rezistență al anticomuniștilor din anii ’60-’80. Una dintre cărțile lansate astăzi de Ștefan Doroftei este „Ultimul Romantic din 2 Mai”, o poveste despre iubiri și patimi de pe plaja satului de pescari. Altă noutate este un volum de poezie scris de Ștefan Doroftei împreună cu poeta Ioana Raluca Trandafir, intitulat „Simfonia Siderală”.

 

Pe lângă cele șapte volume lansate astăzi, de mai mulți scriitori, vizitatorii centrului cultural de la malul mării s-au bucurat de sute de titluri ale editurilor care participă la Tărgul de Carte, dar și de expoziția de pictură a Silviei Radu și a lui Alexandru Ghinea, care poate fi vizitată până pe 15 august. Pictorița Silvia Radu este cea care a ctitorit și a pictat biserica din Vama Veche. Iubește marea și cele două sate de pescari pe care le-a pictat cu pasiune, întreaga viață. Pictorul Aleaxndru Ghinea este unul dintre cei mai „acvatici” artiști, reușind să transpună fiecare trăire în preajma plajelor din 2 Mai și Vama Veche, dar și fiecare unduire a mării, în ulei pe pânză. 

 

Ca orice eveniment care se respectă, organizat la 2 Mai, seara de cultură s-a încheiar cu un recital Folk, în aceeași sală de spectacole a centrului cultural. În această vară, tot aici a avut loc un prim festival de teatru, iar în continuare vor fi organizate și alte evenimente culturale, până la sfârșitul lunii august. Istoria comunității culturale 2 Mai-Vama Veche a-nceput în 1948, după etatizarea litoralului, când satul de pescari aflat la circa 4 kilometri la sud de Mangalia a devenit refugiu pentru cei care se opuneau regulilor instaurate cu forța de partidul unic. Alexandru Paleologu și soţia sa, actorul Dorin Dron, apoi Nicolae Steinhardt şi indianistul Sergiu Al. George au fost printre primii „refugiați” de la 2 Mai. Numele satului a fost dat de Mihail Kogălniceanu, care,  trecând pe acolo imediat după revenirea Dobrogei la România, în 1878, într-o zi de 2 mai, a stabilit ca din acel moment, acesta să devină numele localității care nu avea nicio denumire.

 

Satul de pescari a devenit locul preferat de odihnă și refugiu pentru cei care preferau singurătatea şi liniştea, plaja aproape pustie, bună pentru campare, sau casele tradiționale ale gazdelor din localitate, în comunitatea mixtă de români, ruși lipoveni, ucraineni, turci și tătari care trăiesc de sute de ani într-o armonie culturală ideală. Aici au început să apară, rând pe rând, scriitorii, printre care Titus Popovici şi Nina Casian. De aici a plecat „spiritul de Vamă”, după ce poeta Nina Casian a-nceput să facă plajă în satul vecin, după ce deja 2 Mai se umpluse de „refugiați” în căutarea libertății, în plină dictatură comunistă. Pe aceeași plajă s-au format, apoi, lideri ai partidelor de după 1990, actuali jurnaliști, dar și ziare, influenceri, ONG-uri celebre și mișcări sociale. Plaja din 2 Mai a rămas un adevărat cuib de lideri ai elitelor actuale. Dar, dincolo de mișcările sociale și liderii lor, pe plaja din 2 Mai rămâne arta în starea ei cea mai pură, cu oamenii ei minunați.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×