x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte „Dacă Dumnezeu ar muri”

„Dacă Dumnezeu ar muri”

21 Sep 2011   •   21:00
„Dacă Dumnezeu ar muri”

Stefan Mitroi isi va lansa maine, 23 septembrie, romanul 'Daca Dumnezeu ar muri', aparut la Editura 'Detectiv literar', la Manastirea Risca, din judetul Suceava, in prezenta comunitatii monahale de aici. Vor prezenta parintele Mihail, staretul manastirii, si scriitorii Firita Carp si Vasile Ursachi. Manifestarea va fi precedata de o intalnire a autorului cu cititorii la Centrul cultural Ion Irimescu din Falticeni. Prin noul sau roman, Stefan Mitroi demonstreaza ca poate fi simultan toate acestea, scrie Ciprian Cher­vasiu. Fata de celelalte romane ale sale, unde spatiul desfasurarilor epice este, de obicei, satul teleormanean, cartea de fata da masura maturitatii sale artistice prin altceva: lan­sa­rea invitatiei la reflectia acuta asupra triadei clasice viata-moarte-Dumnezeu. Cu alte cu­vinte, un scurt tratat de teologie judiciara.

Intriga pare a fi croita dupa un sablon politist. Dar substanta cartii lui Stefan Mitroi se afla plasata oarecum pe dia­gonala. Este vorba despre drumul dramatic pe care-l parcurge medicul legist Pavel, pana la propria convertire, catre adevarul suprem. Este un drum initiatic, drumul Damascului. Instinctiv, Pavel are credinta ca trebuie sa imparta totul cu fratele sau geaman. De aceea, decizia inginerului silvic Petre de a se calugari si de-a imparti totul cu altcineva, cu Dumnezeu adica, il bulver­seaza total pe doctorul Pavel. El este pus astfel in situatia nu doar de nu a putea sa-si traiasca jumatatea sa de viata in tihna, ci de a o trai in plus si pe a celuilalt. Abia dupa ce intelege ca si celalalt isi traieste viata monahala pe deplin doar prelungind-o pret de inca o jumatate in profanul vietii fratelui sau pamantesc, isi revizuieste sentimentele fata de Petre.

Se reintalnesc in plina maturitate si fiecare incearca sa recupereze timpul irosit, restaurandu-se pe sine prin celalalt. Intr-una dintre noptile petrecute la manastire, Dumnezeu Insusi ii apare in vis si-i marturiseste, ostenit, ca urmeaza sa moara. Orice moarte, chiar si cea a lui Dumnezeu, este un act de igenizare si de regene­rare daca se situeaza intr-un raport onest fata de adevar. Din aceasta perspectiva, orice moarte reprezinta un fel de plus-valoare pe care iubirea o aduce la rastimpuri intr-o lume atinsa de imperfectiune, spre a o ajuta sa respire pe mai departe. Acesta este mesajul profund al romanului semnat de Stefan Mitroi, o adevarata demonstratie de virtuozitate stilistica, fapt care ne indreptateste sa afirmam despre autorul sau ca este 'mereu surprinzator' de profesie, conchide Ciprian Chirvasiu.

×
Subiecte în articol: carte