„Dacă Dumnezeu ar muri”
Stefan Mitroi isi va lansa maine, 23 septembrie, romanul 'Daca Dumnezeu ar muri', aparut la Editura 'Detectiv literar', la Manastirea Risca, din judetul Suceava, in prezenta comunitatii monahale de aici. Vor prezenta parintele Mihail, staretul manastirii, si scriitorii Firita Carp si Vasile Ursachi. Manifestarea va fi precedata de o intalnire a autorului cu cititorii la Centrul cultural Ion Irimescu din Falticeni. Prin noul sau roman, Stefan Mitroi demonstreaza ca poate fi simultan toate acestea, scrie Ciprian Chervasiu. Fata de celelalte romane ale sale, unde spatiul desfasurarilor epice este, de obicei, satul teleormanean, cartea de fata da masura maturitatii sale artistice prin altceva: lansarea invitatiei la reflectia acuta asupra triadei clasice viata-moarte-Dumnezeu. Cu alte cuvinte, un scurt tratat de teologie judiciara.
Intriga pare a fi croita dupa un sablon politist. Dar substanta cartii lui Stefan Mitroi se afla plasata oarecum pe diagonala. Este vorba despre drumul dramatic pe care-l parcurge medicul legist Pavel, pana la propria convertire, catre adevarul suprem. Este un drum initiatic, drumul Damascului. Instinctiv, Pavel are credinta ca trebuie sa imparta totul cu fratele sau geaman. De aceea, decizia inginerului silvic Petre de a se calugari si de-a imparti totul cu altcineva, cu Dumnezeu adica, il bulverseaza total pe doctorul Pavel. El este pus astfel in situatia nu doar de nu a putea sa-si traiasca jumatatea sa de viata in tihna, ci de a o trai in plus si pe a celuilalt. Abia dupa ce intelege ca si celalalt isi traieste viata monahala pe deplin doar prelungind-o pret de inca o jumatate in profanul vietii fratelui sau pamantesc, isi revizuieste sentimentele fata de Petre.
Se reintalnesc in plina maturitate si fiecare incearca sa recupereze timpul irosit, restaurandu-se pe sine prin celalalt. Intr-una dintre noptile petrecute la manastire, Dumnezeu Insusi ii apare in vis si-i marturiseste, ostenit, ca urmeaza sa moara. Orice moarte, chiar si cea a lui Dumnezeu, este un act de igenizare si de regenerare daca se situeaza intr-un raport onest fata de adevar. Din aceasta perspectiva, orice moarte reprezinta un fel de plus-valoare pe care iubirea o aduce la rastimpuri intr-o lume atinsa de imperfectiune, spre a o ajuta sa respire pe mai departe. Acesta este mesajul profund al romanului semnat de Stefan Mitroi, o adevarata demonstratie de virtuozitate stilistica, fapt care ne indreptateste sa afirmam despre autorul sau ca este 'mereu surprinzator' de profesie, conchide Ciprian Chirvasiu.

Ştiri din .ro
Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Române
Sibiu – prima destinație din itinerariul expoziției ”Eroii care au făcut Istorie”

De Ziua Culturii Naționale, Teatrelli sărbătorește arta imaginii pe scena lumii, într-o ediție specială dedicată scenografiei în seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mirel Taloș: „Creativitatea românească ne menține pe harta lumii în orice timpuri“

De Ziua Culturii Naționale - maraton de spectacole lectură, la Teatrul Național Târgu-Mureș

Cărți care au devenit filme de succes

Eveniment la Naționalul din Iași: Sindromul Quijote - spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale, pe textul câștigător al proiectului Lecturi³
