x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Din nou, Rushdie

Din nou, Rushdie

de Sebastian S. Eduard    |    12 Iul 2009   •   00:00
Din nou,  Rushdie
Sursa foto: LIONEL BONAVENTURE /AFP / MEDIAFAX

Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice", revine în colecţia „Biblioteca Polirom" cu „Seducătoarea din Florenţa". „Seducătoarea din Florenţa" (traducere şi note de Dana Crăciun) este o elegie închinată frumuseţii şi, în acelaşi timp, o meditaţie despre natura şi modul de funcţionare a puterii.



Având în centru figura misterioasă şi seducătoare a unei femei - prinţesă, vrăjitoare şi sclavă, visul de dragoste al oricărui bărbat, cea căreia i se supun cuceritorii lumii -, ultimul roman al lui Salman Rushdie este o punte care uneşte epocile istorice şi spaţiile cultu­rale, purtându-ne din Florenţa lui Machiavelli, a familiei Medici şi a fraţilor Vespucci în opulenta Indie a sultanilor moguli din perioada de glorie marcată de domnia lui Akbar.

5037-96705-182.jpgCu toate că ne lăsăm cuceriţi de fermecătoarea eroină a cărţii, cu toate că acela care ţine în mână firele multicolore ale naraţiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, măiestria unui scamator şi misiunea unui diplomat, adevărata partitură a seducţiei este interpretată, ca întotdeauna, de Rushdie însuşi, care îmbină harul unui povestitor oriental cu talentul plastic şi bogăţia de nuanţe a unui miniaturist.

În seria de autor „Salman Rushdie" au mai apărut: „Shalimar clovnul" (2006), „Versetele satanice" (2007), „Grimus" (2008) şi ediţia a doua din „Copiii din miez de noapte" (2007), „Harun şi Marea de Poveşti" (2008), „Pământul de sub tălpile ei" (2008), „Ruşinea" (2008) şi „Orient, Occident" (2009).

×
Subiecte în articol: carte