Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice", revine în colecţia „Biblioteca Polirom" cu „Seducătoarea din Florenţa". „Seducătoarea din Florenţa" (traducere şi note de Dana Crăciun) este o elegie închinată frumuseţii şi, în acelaşi timp, o meditaţie despre natura şi modul de funcţionare a puterii.
Având în centru figura misterioasă şi seducătoare a unei femei - prinţesă, vrăjitoare şi sclavă, visul de dragoste al oricărui bărbat, cea căreia i se supun cuceritorii lumii -, ultimul roman al lui Salman Rushdie este o punte care uneşte epocile istorice şi spaţiile culturale, purtându-ne din Florenţa lui Machiavelli, a familiei Medici şi a fraţilor Vespucci în opulenta Indie a sultanilor moguli din perioada de glorie marcată de domnia lui Akbar.
Cu toate că ne lăsăm cuceriţi de fermecătoarea eroină a cărţii, cu toate că acela care ţine în mână firele multicolore ale naraţiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, măiestria unui scamator şi misiunea unui diplomat, adevărata partitură a seducţiei este interpretată, ca întotdeauna, de Rushdie însuşi, care îmbină harul unui povestitor oriental cu talentul plastic şi bogăţia de nuanţe a unui miniaturist.
În seria de autor „Salman Rushdie" au mai apărut: „Shalimar clovnul" (2006), „Versetele satanice" (2007), „Grimus" (2008) şi ediţia a doua din „Copiii din miez de noapte" (2007), „Harun şi Marea de Poveşti" (2008), „Pământul de sub tălpile ei" (2008), „Ruşinea" (2008) şi „Orient, Occident" (2009).
Citește pe Antena3.ro