x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Inexplicabila logică a vieții mele: o explorare fascinantă a familiei, prieteniei, dragostei și pierderii

Inexplicabila logică a vieții mele: o explorare fascinantă a familiei, prieteniei, dragostei și pierderii

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Iul 2023   •   16:30
Inexplicabila logică a vieții mele: o explorare fascinantă a familiei, prieteniei, dragostei și pierderii

Benjamin Alire Sáenz, autorul bestsellerurilor internaționale Aristotel și Dante descoperă secretele universului și Aristotel și Dante plonjează în apele lumii, revine în colecția Young Fiction Connection cu o explorare fascinantă și plină de poezie a familiei, prieteniei, dragostei și pierderii: Inexplicabila logică a vieții mele.

În prima zi din clasa a douăsprezecea, totul este pe cale să se schimbe. Până în clipa asta, Sal fusese mereu sigur unde îi e locul, lângă tatăl său adoptiv, gay, și în familia lor mexicano-americană, plină de iubire. Acum însă este brusc obsedat de propria istorie, iar evenimente dintre cele mai grave îl silesc să se confrunte, alături de prietena lui cea mai bună, Samantha, cu probleme precum credința, moartea și durerea provocată de pierderea cuiva drag. Sal ajunge pe neașteptate să sară la bătaie, să pună totul sub semnul întrebării și să descopere că nu mai știe cine este cu adevărat.

„Autorul cărții Aristotel și Dante Descoperă Secretele Universului oferă o altă perspectivă memorabilă și plină de duioșie asupra vieților emoționale ale adolescenților aflați în pragul maturizării.“ – Kirkus Reviews

Într-o proză bogată în dialoguri, Sáenz explorează luptele interioare ale lui Sal, cu emoțiile pe care nu știe cum să le gestioneze în timpul unui an în care au loc de evenimente care îi schimbă viața: Trăisem liniștit și fără complicații, iar acum, brusc, viața mea parcă devenise o cursă cu ștafetă, în care nu exista nimeni căruia să-i predau bastonul. Autorul ne oferă o privire blândă și plină de dragoste asupra întrebării universale a apartenenței. El îi cere cititorului să ia în considerare nu doar ce înseamnă să devină el însuși ori să înțeleagă de unde vine, ci și ce înseamnă să aparțină și să-și construiască o familie.

„Teme precum dragostea, responsabilitatea socială, moartea și iertarea sunt împletite ingenios cu personaje bine conturate și o poveste convingătoare. Această carte complexă, sensibilă și profund emoționantă este frumos scrisă și va rămâne în mintea cititorilor.“ – School Library Journal

Inexplicabila logică a vieții mele este o carte puternică nu datorită întrebărilor pe care le pune, ci datorită a ceea ce este “forțat” cititorul să simtă. Adolescenții, care se confruntă cu aceleași probleme de identitate, tranziție și găsirea locului cuiva în lume precum Sal, Sam și Fito, își vor găsi viața, preocupările, problemele, speranțele, temerile și preocupări reflectate într-o lume care le oferă spațiul necesar atât pentru a simți, cât și pentru a reflecta. Cititorilor adulți li se va aminti de lupta puternică a căutării identității, precum și de amploarea problemelor cu care se confruntă adolescenții. Dincolo de presiunea colegilor și de agresiune, Saenz reamintește adulților că insecuritatea alimentară, abuzul în relații, homofobia, părinții absenți și durerea și pierderea sunt probleme foarte reale care au implicații pe tot parcursul vieții, mai ales dacă cei care se confruntă cu aceste lucruri devin izolați. Povestea depășește conflictul dintre generații, culturi și identități și, adâncindu-ne în furie, bucurie, durere și speranță, ne amintește că într-o lume în care se încearcă din răsputeri să ne despartă, toți suntem legați în cele din urmă prin iubire.

„Desfășurându-se în capitole scurte ce descriu în detaliu cele mai profunde temeri și cele mai intense momente de afecțiune ale lui Sal, povestea celebrează compasiunea și dragostea față de familie.“ – Publishers Weekly

Benjamin Alire Sáenz este poet și autor de cărți pentru adulți și adolescenți. Este primul câștigător de origine hispanică al PEN/Faulkner Award și al American Book Award, care recompensează cărțile lui pentru adulți. Aristotel și Dante Descoperă Secretele Universului a fost distins cu Printz Honor Book, Stonewall Award, Pura Belpré Award, Lambda Literary Award și a fost finalist la Amelia Elizabeth Walden Award. Primul său roman pentru adolescenți, Sammy and Juliana in Hollywood, a figurat în ALA Top Ten Book for Young Adults și a fost finalist la Los Angeles Times Book Prize. A doua sa carte pentru adolescenți, He Forgot to Say Goodbye, a câștigat Tomás Rivera Mexican American Children’s Book Award, Southwest Book Award și a fost desemnată drept New York Public Library Book for the Teen Age. Aristotel și Dante Plonjează în Apele Lumii a fost alegerea clubului de lectură Junior Library Guild.

La Editura Trei, de același autor au apărut Aristotel și Dante Descoperă Secretele Universului și Aristotel și Dante Plonjează în Apele Lumii.

 

×