x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte La început a fost ideea!

La început a fost ideea!

de Sebastian S. Eduard    |    23 Iun 2011   •   21:00
La început a fost ideea!

Cu totii recunoastem o idee buna atunci cand ne iese in cale. Ecuatiile cubice, tiparnita, cre­io­nul, bateria, Google – toate acestea sunt idei ma­rete. Insa de unde vin ele? Ce fel de medii le fac mai probabila aparitia? Ce aprinde scanteia stralucirii lor? Cum generam ideile fundamentale care ne propulseaza cariera, viata, societatea, cultura?

In 'De unde vin ideile bune?', Steven Johnson isi pune aceste intrebari, iar raspunsurile pe care le descopera sunt revelatoare si con­vin­gatoare. Intr-un stil contagios, cultural omnivor, Johnson isi foloseste abilitatile cogni­tive in varii domenii, de la neurobiologie sau ur­banism pana la cultura internetului, sfar­sind prin a identifica sapte modele-cheie care se afla in spatele inovatiei autentice.

Plecand de la mult laudatele sale naratiuni despre ino­vatori, 'The Ghost Map' si 'The Invention of Air', ambele carti bucu­ran­du-se de un mare succes la public, Johnson exami­neaza modul in care inovatia poate fi accelera­ta in anu­mite impreju­rari si in ce fel me­dii­le fizi­ce pot sa afec­teze si sa stimuleze ideile marete. De la Darwin si ca­napeaua lui Freud pana la sediile com­paniilor Google si Apple, Johnson cerce­tea­za focarele de ino­va­tie din timpurile mo­derne si ex­tra­ge abor­dari aplica­bile si trasa­turi co­mune ce par sa se iveasca in mo­­men­tele de ma­xima ori­­gi­na­litate.
Volumul 'De unde vin ideile bu­ne?' a aparut re­cent la Editura Publica.

Semnale editoriale
Speranta de viata – Ed. Rao. Jimmy Tock vine pe lume chiar in noaptea in care bunicul lui, Joseph, o paraseste. Inainte insa de a-si da obstescul sfarsit, Joseph se ridica din pat si vorbeste coerent pentru prima si ultima oara de la atacul de cord suferit. Insa ceea ce spune este extrem de neobisnuit – anume, ca vor exista cinci zile in via­ta nepotului sau, intre varsta de 20 si de 30 de ani, de o importanta cruciala. Si, desi la inceput Rudy, fiul lui Joseph, nu pare sa acorde importanta acestei profetii, curand este nevoit sa-si alunge nein­crederea...

Dupa fapta si rasplata – Ed. Corint. E vara. La Edinburgh, Festivalul Fringe este in toi. O multime de oameni care asteapta sa intre la un spectacol de teatru sunt martorii unui incident petrecut in mijlocul strazii – un atac violent ce va schimba vietile tuturor celor implicati. Printre pri­vitorii nevinovati se afla si Jackson Brodie – fost militar, fost politist, fost detectiv particular. El va deveni principalul suspect al crimei ce nu va intarzia sa se petreaca.

Linistea mormantului – Ed. Trei. In apropiere de Reykjavík este descoperit un cadavru. Se pare ca a fost ingropat acolo cu multa vreme in urma. O echipa de arheologi incearca sa-l scoata la suprafata. Intre timp, inspectorul Erlendur si colegii sai mai tineri, Sigurdur Óli si Elínborg, incep sa ancheteze crima comisa cu peste 50 de ani in urma. Cadavrul poate avea legatura cu perioada celui de-al doilea razboi mondial, cand in zona s-au aflat o baza ­militara britanica si apoi una ­americana...

×
Subiecte în articol: carte