„Ce-am găsit să fie al meu”... Iar justiţia i-a dat dreptate. Mai multe manuscrise aparţinând filosofului şi scriitorului român Emil Cioran vor rămâne în proprietatea femeii care a făcut curăţenie în apartamentul acestuia din Paris, a decis vineri Curtea de Apel din Paris, potrivit Le Monde. Simon Baulez, care se ocupă de curăţat apartamente şi vândut vechituri, a fost angajată, în februarie 1998, pentru a debarasa locuinţa lui Emil Cioran (1911-1995) de pe Strada Odéon, din Paris. Prin contract, femeia beneficia de tot ce mai rămăsese în locuinţă. Cel care a angajat-o era Henry Boué, fratele şi legatarul universal al lui Simone Boué, tovarăşa de viaţă a filosofului. Simone Boué a murit în septembrie 1997, iar în timpul vieţii donase manuscrisele celebrului filosof şi scriitor Universităţii din Paris.
În 2005, o casă de licitaţii a scos însă la vânzare mai multe manuscrise a lui Cioran, între care şi 18 caiete care reprezentau jurnalul său intim şi intelectual, patru caiete de lucru din care a ieşit „Sfârtecarea”, trei alte caiete din paginile cărora s-a născut „Mărturisiri şi anateme”. Manuscrisele găsite de menajeră erau estimate la un preţ între 120.000 şi 150.000 de euro. Universitatea din Paris a cerut suspendarea vânzării, considerându-se proprietara de drept a manuscriselor, şi de atunci s-a luptat în justiţie cu Simon Baulez.
Cea care s-a ocupat de curăţenia locuinţei susţine că a găsit cele 35 de manuscrise aruncate pe jos în pivniţă şi a decis să le păstreze după ce a aflat cine fusese Cioran.
Reprezentanţii Universităţii au susţinut că în momentul în care s-a făcut predarea apartamentului caietele nu existau şi că e imposibil ca Cioran, care era atât de ordonat, să-şi fi lăsat caiete în piviniţă.
Însă justiţia i-a dat dreptate femeii de la curăţenie, cea care a salvat manuscrisele de la distrugere, şi a declarat-o proprietară de drept.
Simon Baulez şi-a luat în scris angajamentul de a nu vinde manuscrisele, a căror valoare se estimează că a crescut până la 1 milion de euro o dată cu scandalul, decât într-un singur lot. Anul acesta, la 8 aprilie vom sărbători 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran.