Desi ofera numeroase detalii despre modul in care se abordeaza un caz, despre relatia client-avocat sau despre etapele derularii unui proces, autorul american nu-si transforma naratiunile in lungi si fastidioase insiruiri de termeni folositi in tribunale. Desi interesante, aceste amanunte sunt presarate cu grija in paginile sale, astfel incat cartile lui sa ofere o lectura pasionanta. Atentia sa este indreptata in special asupra destinelor unor oameni confruntati cu sistemul judiciar. El prezinta procese complicate, lupta apriga dintre acuzare si aparare, rolul juriilor in stabilirea unei sentinte si, uneori, implicarea factorului politic in solutionarea unor cazuri.
Personajele lui principale sunt avocati, procurori, judecatori, angrenati in complicatul mecanism de functionare a justitiei. Unii sunt corupti, altii de o perfecta rectitudine morala, unii mint pentru a da castig de cauza unor grupuri de interese, altii sfideaza samavolniciile puterii si denunta erorile provocate cu buna stiinta pentru a musamaliza fapte oribile. Dar, chiar daca eroii sai au profesiile enumerate mai sus, John Grisham nu se repeta niciodata, in fiecare roman inzestrandu-i cu biografii deosebite si cu un comportament intotdeauna surprinzator. Fiind un povestitor extraordinar, el izbuteste sa inventeze intamplari neobisnuite, care sa-l captiveze pe cititor. Si fara sa cada nici o clipa in didacticism, cartile lui Grisham sunt pledoarii inflacarate pentru functionarea corecta a impartirii dreptatii.
In 'Marturisirea' este vorba despre o nedreptate strigatoare la cer, despre o eroare judiciara careia ii cade victima un inocent. In ziua de 4 decembrie 1998, Nicole Yarber, o fata de 17 ani din oraselul Slone, statul Texas, a disparut, nemaifiind gasita nici in viata, nici moarta. Pe baza unui dosar subtire, in care la loc de cinste figureaza o marturie mincinoasa, un jucator de fotbal de culoare, Donte Drumm, este acuzat de rapire, viol si ucidere. Cel care a instrumentat ancheta, politistul Drew Kerber, e o bruta care comite abuz dupa abuz si, avand insigna si pistol, obtine marturii prin amenintari si constrangeri. Degeaba s-a zbatut avocatul Robbie Flak sa dovedeasca nevinovatia acuzatului. Desi a trecut cu brio patru teste cu poligraful, Donte Drumm este destinat executiei prin injectie letala.
Dupa noua ani de la disparitia fetei, cu putine zile inainte de fatalul sfarsit al condamnatului, se petrece o lovitura de teatru. Cu totul pe neasteptate, altcineva recunoaste ca a comis crima. Apelurile la gratierea lui Drumm sunt, insa, in van. Guvernatorul statului Texas nu le ia in seama, preocupat mai mult de pregatirea alegerilor care sa-l reconfirme in inalta functie pe care o detine. In orasel se pornesc demonstratii, izbucnesc razmerite, sunt incendiate cladiri, au loc altercatii intre manifestanti si politie, este chemata Garda Nationala pentru a restabili ordinea. Presa se inflameaza, se organizeaza dezbateri televizate, la care participa partizani si adversari ai lui Drumm. Dar lupta contra-cronometru pentru salvarea lui esueaza, atatand si mai mult spiritele in mica localitate.
Cu o actiune desfasurata pe multiple planuri, cu multe rasturnari de situatie, cu eroi bine conturati, 'Marturisirea' certifica, inca o data, harul lui John Grisham de a pune in discutie greselile de care se face uneori vinovata justitia, din graba, din indolenta, din infatuarea de a se crede intotdeauna infailibila.