STATISTICI • TOP DIVERTA
Cum merge piaţa cărţilor Science Fiction şi Fantasy? Un comunicat bazat
pe cifrele reţelei Diverta ne lămureşte că acest segment s-a dezvoltat
puternic în ultimii ani.
Conform statisticilor de vânzări ale Diverta pe anul 2008, fanii romanelor SF şi Fantasy încep să formeze o categorie de public bine delimitată. Dacă în 2006 vânzările se ridicau timid la puţin peste 130.000 de lei, anii 2007 şi 2008 arată o popularitate în creştere a acestui gen de ficţiune.
CIFRE. Astfel, literatura SF ar putea primi pentru anul 2007 premiul "Cea mai spectaculoasă revenire a unui gen literar", înregistrând o creştere a vânzărilor cu 300% faţă de anul anterior. Chiar dacă în anul 2008 ritmul de creştere a fost unul mai lent, cei aproape 700.000 de lei înregistraţi din vânzări în întreaga reţea Diverta anunţă acelaşi trend crescător şi pentru 2009.
EDITURI. În ceea ce priveşte editurile apreciate pentru apariţiile editoriale, în ultimii trei ani podiumul a fost ocupat de aceleaşi trei nume. Pe primul loc în topul preferinţelor publicului se află Editura Nemira, lucru uşor de înţeles, luând în considerare combinaţia de titluri clasice şi moderne ale literaturii SF pe care o propune publicului. Colecţia Nautilus sau Fundaţia lui Asimov sunt nume grele din palmaresul Editurii Nemira. Pe locul al doilea ca număr de vânzări se află Editura Profile Publishing, parte a Grupului Editorial Tritonic, care are în general o politică editorială de promovare a autorilor mai noi, apăruţi după anul 2000. Având mai multe colecţii dedicate literaturii Fantasy, Tritonic promovează nume importante ca Neil Gaiman sau Roger Zelazny.
Editura Rao aduce publicului din România numeroase traduceri din literatura Fantasy străină, ocupând o nişă din ce în ce mai îndrăgită de adolescenţi. Un astfel de exemplu sunt primele două romane dintr-o serie de patru ale lui Stephanie Meyer, răspunzătoare pentru succesul răsunător al romanului "Twilight" – "Amurg". Cât despre titluri, topul 5 al celor mai vândute cărţi Sf&Fantasy în Diverta este fidel celor trei edituri: pe primele trei locuri se află cele trei volume din seria "Dune" apărută la Editura Tritonic, pe locul al patrulea "Alchimistul – Secretul nemuritorului" de Michael Scott, roman apărut la Editura Rao, iar pe locul al cincilea antologia Editurii Nemira, "The Year’s Best Science Fiction".
SCRIITORI ROMĂNI. Există şi în România scriitori de literatură SF şi Fantasy, care încep să se facă auziţi în rândurile publicului; lăsându-i la o parte pe scriitorii deja consacraţi, cum ar fi Gheorghe Sasărman, Sergiu Fărcăşan, Ion Hobana sau Ovid S. Crohmălniceanu, se poate vorbi şi despre o generaţie mai nouă, din care fac parte Dan Doboş, Marian Coman, Michael Haulica, Cătălin Sandu sau Costi Gurgu.
Citește pe Antena3.ro