“După 45 de ani” – acesta e titlul editorialului semnat de Nicolae Manolescu în ultimul număr din 2013 al României literare (revistă a Uniunii Scriitorilor), care a împlinit patru decenii şi jumătate. Autorul – director al acestei publicaţii periodice – remarcă faptul că aproape jumătatea de secol scursă de la apariţia primului număr (octombrie 1968) n-a fost lipsită de evenimente. Au existat multe momente care au decis soarta importantei reviste culturale înainte de 1989, revistă menţinută pe hârtie în vremurile de astăzi, atât de urâte pentru publicaţiile de calitate. Nicolae Manolescu a ales, însă, un singur moment, descriindu-l pe larg în editorialul său.
În acelaşi număr există mai multe materiale despre vârsta revistei, dar şi o anchetă în care diverşi colaboratori spun ce părere au avut sau au despre România literară.
De menţionat, totodată, articolul “Orologiul care arată ora exactă”, scris de Gabriel Chifu (director executiv), el subliniind: “Literar m-am ivit pe lume din pântecul mare al acestei mame textuale numită România literară. În această revistă m-a debutat Geo Dumitrescu, la Poşta redacţiei, cu o poezie intitulată «Strigăt»“.