x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Secrete din "Game Change"

Secrete din "Game Change"

de Sînziana Stancu    |    12 Ian 2010   •   00:00

O carte apărută în America, intitulată "Game Change" dezvăluie secrete din campania electorală din 2008, în urma căreia, la Casa Albă, a ajuns primul preşedinte de culoare, Barack Obama.



Într-unul dintre capitolele  cărţii se arată cum Joseph Biden, candidatul la postul de vicepreşedinte al SUA, l-a scos din sărite pe Obama. Biden făcuse unele comentarii care l-au lezat pe actualul preşedinte, cu ocazia unui eveniment pentru strângere de fonduri. "De câte ori va mai spune Biden vreo prostie?", a reacţionat Obama după ce Biden declarase că în maxim şase luni "lumea îl va testa pe Barack Obama cum au făcut şi cu John Kennedy", informează site-ul televiziunii ABC. Potrivit autorilor cărţii "Game Change", Barack Obama a fost mai nervos ca niciodată în acel moment.

CLANUL CLINTON
Nici fostul preşedinte american Bill Clinton şi soţia lui, Hillary, actualul secretar de stat în echipa lui Obama, nu au fost cruţaţi de dezvăluiri stânjenitoare. De pildă, Bill ar fi spus despre campania lui Obama că este "cea mai bună poveste" pe care a auzit-o vreodată, în schimb, într-o discuţie privată cu senatorul Ted Kennedy, ar fi fost mai puţin generos cu candidatul de culoare, afirmând că "în urmă cu doar câţiva ani, Barack Obama ne-ar fi servit cu cafea".

Despre Hillary Clinton se spune că i-ar fi mărturisit chiar lui Obama  că era preocupată "de o fostă relaţie extraconjugală a soţului ei", pentru ca aceasta să nu poată deveni "o problemă" pentru ea, dar, în acelaşi timp, era atât de sigură de o victorie în scrutinul prezidenţial, încât începuse să pregătească programul noii administraţii. "Le ceruse consilierilor să pregătească tranziţia după ce va câştiga alegerile, deşi încă nu era oficial candidat al Partidului Democrat", se arată în "Game Change".

SARAH PALIN, O IGNORANTĂ
Cu câteva zile înainte de Convenţia Naţională a Partidului Republican, John McCain, candidatul din partea acestui partid,  vroia să candideze alături de Joe Lieberman, dar pentru că el era considerat prea "conservator", echipa de campanie republicană a început să caute alt candidat pentru funcţia de vicepreşedinte. Şeful echipei de campanie republicane, Rick Davis, a observat-o pe Sarah Palin în timp ce căuta pe Internet posibile candidate la funcţia de vicepreşedinte. Cu doar două zile înainte ca McCain să anunţe numele persoanei alături de care va candida, Sarah Palin a venit în Arizona pentru a se întâlni cu senatorul republican şi cu consilierii acestuia. Deşi ea părea că nu avea nici un fel de emoţie când i s-a propus să candideze, toată detaşarea provenea, de fapt,  din multe lacune în materie de securitate naţională şi politică externă. Însă ea s-a străduit  să înveţe foarte mult într-un interval foarte scurt. "Consilierii de politică externă au început să îi dea lecţii de istorie, despre Primul Război Mondial, despre al II-lea Război Mondial, despre Războiul Coreean şi despre Războiul Rece.  Palin încă nu înţelegea de ce existau două Corei şi spunea frecvent că Saddam Hussein s-a aflat în spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001".

×
Subiecte în articol: carte