x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Sylvia Plath revine

Sylvia Plath revine

de Sebastian S. Eduard    |    31 Iul 2009   •   00:00
Sylvia Plath revine

"Johnny Panic şi Biblia Viselor", o traducere inedită din opera Sylviei Plath, a apărut în colecţia Biblioteca Polirom. Volumul, editat sub îngrijirea poetului Ted Hughes, cuprinde 13 nuvele, nouă povestiri, împreună cu cinci dintre cele mai interesante scrieri publicistice, precum şi câteva fragmente din jurnal.



Sylvia Plath respinsese categoric mai multe dintre povestirile incluse în volum, prin urmare acestea sunt publicate împotriva voinţei sale, un aspect care trebuie luat în considerare.

"Sunt scrieri deosebit de interesante, care merită păstrate, fie şi doar ca indicii cu privire la autobiografia lăuntrică a Sylviei Plath. Unele dintre ele demonstrează, chiar mai clar decât povestirile mai reuşite, cât de mult i-a imobilizat fantezia şi inventivitatea simpla prezenţă obiectivă a lucrurilor şi întâmplărilor", declara Ted Hughes în prefaţa ediţiei în limba engleză.

În România, Sylvia Plath este cunoscută graţie romanului-cult "Clopotul de sticlă", publicat, în 1963, sub pseudonimul Victoria Lucas. "Clopotul de sticlă" este cartea ce oglindeşte chiar depresia clinică cu care fusese diagnosticată Sylvia Plath şi care a împins-o pe aceasta la sinucidere: la numai o lună după apariţia cărţii, Sylvia izolează de bucătărie camera în care dormeau copiii, bagă capul în cuptorul aragazului şi dă drumul la gaze.

SEMNALE EDITORIALE

Principele Radu
Litera.
Cartea lui Vladimir Creţulescu şi a Corinei Murafa urmăreşte traiectoria unei vieţi sculptate, parcă, de mâna sorţii: lumina copilăriei lui Radu Duda, traumele şi bucuriile unei adolescenţe trăite în comunism, apoi viaţa de actor şi radicala cotitură existenţială - intrarea în familia regală a României; a urmat adaptarea la o nouă menire: cea de principe al României, aflat mereu în slujba ţării sale.

Sfânta Alianţă
Tritonic.
Amatorii de teorii conspiraţioniste au, în sfârşit, un argument fundamentat istoric reprezentat de lucrarea lui Eric Frattini. O carte care îmbină adevărul istoric cu senzaţionalul, demonstrând încă o dată că personajul principal în istorie, care este omul, este în egală măsură supus păcatului şi iertării divine. Căderea în istorie, rezultat fatal al păcatului originar, trimite Biserica într-un joc al necunoscutelor, aşezate într-o ecuaţie de grad infinit, predispusă unei rezolvări-demonstraţie de genul răspunsului pe care Papa Pius al VII-lea l-a dat împăratului Napoleon, atunci când acesta ameninţa că va distruge Biserica. "De 1800 de ani, noi, preoţii, încercăm asta şi n-am reuşit. Crezi că vei putea tu?!"

Ultimul Cato
Humanitas fiction.
Un roman cu multe chei de lectură, "Ultimul Cato", vândut în peste 1.300.000 de exemplare şi publicat în 20 de ţări, este unul dintre marile bestseller-uri spaniole ale acestui deceniu. În ciuda aparenţelor, studiul manuscriselor nu este cea mai paşnică ocupaţie. Sora Ottavia Salina descoperă acest adevăr după ce acceptă misiunea insolită propusă de superiorii ei de la Vatican: descifrarea tatuajelor de pe cadavrul unui etiopian suspectat de crime împotriva Bisericii. Indiciile principale, şapte cruci şi şapte litere greceşti, conduc investigaţia într-o direcţie surprinzătoare: "Purgatoriul" lui Dante Alighieri.

×
Subiecte în articol: carte