Atelierele susținute de Cristian Măcelaru se vor desfășura la Ateneul Român în perioada 23 – 27 septembrie 2024, cu participarea Orchestrei Române de Tineret.
După modelul de funcționare al Concursului Internațional George Enescu, inspirat de viața artistului al cărui nume îl poartă, masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii reprezintă un program de dezvoltare în care tinerii muzicieni - instrumentiști sau dirijori - sunt ghidați în dezvoltarea unei cariere de succes în domeniul muzicii clasice, prin exersarea și îmbunătățirea abilităților interpretative.
Acest masterclass, un eveniment nou în structura concursului, are menirea de a consolida misiunea de susținere și promovare a tinerelor talente, prin încurajarea excelenței artistice la nivel internațional.
Festivalul și Concursul Internațional George Enescu sunt proiecte culturale strategice ale României și se organizează sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui, fiind finanţate de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizate de ARTEXIM.
Participanții la masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii vor participa și la sesiuni de discuții care vor avea ca teme concepte despre studiul partiturii, notația și pregătirea partiturii pentru repetițiile cu orchestra, planificarea coerentă, pozitivă și eficientă a repetițiilor cu orchestra sau relația dirijor-orchestră – înțelegerea psihologiei de grup aplicată pe ansamblul orchestral.
Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii din cadrul ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu se va desfășura în urma selecției candidaților înscriși conform condițiilor de eligibilitate, disponibile pe https://concurs.festivalenescu.ro/ro/masterclass-cristian-macelaru.
Data limită până la care se poate aplica este 7 iunie 2024 (pentru participanții activi) și 30 iunie 2024 (pentru participanții pasivi).
La acest masterclass, participanții sunt împărțiți în două discipline: disciplina dirijat și disciplina instrumentală (vioară, violoncel, pian). La fiecare dintre aceste două discipline se permite participarea a două categorii de participanți: activi și pasivi, dintre care numai 6 candidați vor fi selectați pentru a participa activ la masterclass.
În data de 26 septembrie 2024, la finalul celei de-a patra sesiunia masterclass-ului de interpretare dirijorală, maestrul Cristian Măcelaru va selecta 3 dintre cei 6 participanți activi pentru a conduce Orchestra Română de Tineret în cadrul concertului final care va avea loc în data de 27 septembrie 2024, ora 19.00 la Ateneul Român, în prezența publicului.
Maestrul Cristian Măcelaru este un simbol al excelenței, apreciat pentru muzicalitatea sa profundă, pentru leadership-ul dinamic și pentru devotamentul său neclintit față de expresia artistică.
Cel mai tânăr dirijor aflat în poziția de director artistic din istoria Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, Măcelaru este nu numai un promotor al schimbării și al inovației în lumea muzicală, dar și un puternic ambasador al spiritului și creației lui George Enescu, integrala lucrărilor simfonice ale compozitorului român fiind lansată în aprilie 2024 sub egida Deutsche Grammophon.
Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune,
Primăria Municipiului București – ARCUB
Partener principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, Senia Music, La Mama, Althaus
Parteneri instituționali: Filarmonica “George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică din București
Partener servicii juridice: Țuca Zbârcea și Asociații
Partener de mobilitate: Blue
Cu sprijinul: AALR, Paradigma Film, Compania Națională Aeroporturi București
Partener de monitorizare: MediaTrust