În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.
Un obiectiv al proiectului este acela de a prelungi și îmbogăți experiența cinematică prin discuții cu regizori, producători, protagoniști sau alți invitați care au legătură cu tema filmelor, încurajând astfel dialogul social și dezvoltarea unui public activ. Așadar, alături de selecția de filme documentare de impact, KineDok va organiza trei evenimente speciale.
Deschiderea oficială KineDok va avea loc cu o proiectie specială a filmului „Ziua Femeii/Womens Day” (r. Dolya Gavanski, Marea Britanie, Germania, Rusia, Bulgaria, 2019, 85 min). Filmul spune poveștile uluitoare ale femeilor născute în URSS - pioniere și supraviețuitoare - a căror mărturie dezvăluie experiența lor de la Revoluția din 1917 până în zilele noastre. Intimă, surprinzătoare, amuzantă, excentrică, dureroasă și contradictorie - ”Ziua femeii” explorează viața femeilor care trăiesc într-o eră convulsivă a schimbărilor istorice și sociale și oferă o perspectivă unică asupra feminismului rus.
Al doilea eveniment va consta într-o dezbatere cu tema „Creșterea impactului social al filmului documentar și promovarea genului în comunități mici și mijlocii”. Aceasta are ca obiectiv explorarea schimbărilor sociale și culturale produse de filmul documentar cu focus pe comunitățile mici și mijlocii. Pornind de la experiența și practicile invitaților români și străini, vom căuta modele de schimbare a comportamentelor, credințelor și valorilor în cadrul unui grup, sistem sau comunitate. Discuția se va purta între Maciej Nowicki, directorul festivalului Watch Docs Polonia care a dezvoltat din 2003 un program itinerant prin care organizează proiecții cu filme documentare din festival în peste 30 de orașe din Polonia; Radu Ciorniciuc, reporter, co-fondator al Casei Jurnalistului și regizor de film; și Valer Simion Cosma, doctor în istorie, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, și președinte al Asociației Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.
De asemenea, în timpul festivalului va avea loc întâlnirea anuală de lucru cu partenerii KineDok din țară: cei care găzduiesc proiectul și care organizează cu devotament proiecții de film documentar în comunitățile lor. Împreună cu ei punem la cale cea de-a șaptea ediție KineDok și stabilim programul de proiecții pe următorul an.
Fiecare ediție KineDok aduce în atenția spectatorilor o nouă selecție de filme documentare angajate, precum și un catalog online cu documentare din edițiile trecute, care va fi disponibil pe site-ul kinedok.net