x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Expoziția „Fotografii pe harta lumii” la final. Vizită cu ghidaj gratuit și proiecție de diapozitive

Expoziția „Fotografii pe harta lumii” la final. Vizită cu ghidaj gratuit și proiecție de diapozitive

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Oct 2024   •   18:00
Expoziția „Fotografii pe harta lumii” la final. Vizită cu ghidaj gratuit și proiecție de diapozitive

Finalul expoziției „Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine (1890 - 1990)” este marcat de o nouă vizită cu ghidaj gratuit, pe baza biletului de acces, organizată în parteneriat cu Asociația Renascendis.

Dată:  Vineri 4 octombrie  2024, de la ora 18:00

Desfăşurare: La sediul Muzeului Hărților, Strada Londra nr. 39, sector 1, București

Prezentarea va avea loc în cadrul expoziției temporare și va fi susținută de istoricul Radu Bârlă. Ghidajul va fi completat de o proiecție de diapozitive color din fondurile Arhivei de Fotografie. Fondul surprinde perioada anilor 1960 - 1980, în care puțini români reușeau să călătorească în afara lagărului socialist.

Cu acest prilej vom explora vizual fragmente din călătoriile unor profesioniști în domeniul arhitecturii: arhitectul Mircea Alifanti și inginerul Radu Petrovici. Vom discuta despre diapozitive color cu imagini spectaculoase sau exotice din Europa Occidentală și nordul Africii, proiectate chiar așa cum erau văzute și în epocă: cu ajutorul unui diaproiector.

Radu Bârlă este istoric, specializat pe istoria Transilvaniei și a sașilor, iar în ultimii ani s-a dedicat istoriei fotografiei în România. Din 2012 este președintele Asociației Renascendis, un ONG activ în domeniul patrimoniului cultural, iar din 2018 coordonează platforma Arhiva de Fotografie. A realizat o serie de proiecte culturale dedicate inventarierii și cercetării patrimoniului mobil din parohiile evanghelice din Țara Făgărașului, proiecte de educație non-formală prin patrimoniu și proiecte de digitalizare și valorificare a arhivelor fotografice.

Arhiva de Fotografie (AdF) este o platformă dedicată cercetării și valorificării patrimoniului fotografic vechi din România, inițiată și gestionată de Asociația Renascendis. Constituită ca un proiect orientat spre comunitate și susținut de comunitate, platforma AdF se sprijină pe cinci piloni: salvare, conservare, cercetare, promovare și educație. Colecțiile AdF, cuprinzând peste 50000 de documente fotografice databile între 1848-1995, în majoritatea formatelor fizice existente (dagherotipuri, calotipii, ambrotipii, ferotipii, negative pe sticlă și film, pozitive pe hârtie etc.) și peste 300 de piese de tehnică fotografică, sunt în continuă creștere datorită unui program susținut de achiziții și donații. Donațiile de material fotografic valoros primite în ultimul timp demonstrează că publicul este interesat să contribuie la salvarea și promovarea patrimoniului fotografic autohton. Oricine poate dona material fotografic către AdF, material care va fi digitalizat, cercetat și publicat online.

Muzeul Hărţilor din Bucureşti este printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul îşi propune ca, prin grija pentru patrimoniu şi interpretarea lui, prin activităţi destinate specialiştilor şi comunităţii, să devină o instituţie relevantă pentru public şi pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educaţia pe tot parcursul vieţii, dialogul şi angajarea creativă.

×