x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Fanii Peaky Blinders, în doliu: Scriitorul, poetul și actorul Benjamin Zephaniah a murit la vârsta de 65 de ani

Fanii Peaky Blinders, în doliu: Scriitorul, poetul și actorul Benjamin Zephaniah a murit la vârsta de 65 de ani

de Andreea Tiron    |    07 Dec 2023   •   19:22
Fanii Peaky Blinders, în doliu: Scriitorul, poetul și actorul Benjamin Zephaniah a murit la vârsta de 65 de ani
Sursa foto: Facebook Benjamin Zephaniah

Scriitorul, profesorul, actorul și poetul Benjamin Zephaniah a fost amintit ca un „titan al literaturii britanice” după moartea sa la vârsta de 65 de ani.

Potrivit BBC, acesta a murit joi dimineață, cu soția sa alături, după ce a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier în urmă cu opt săptămâni, se arată într-un comunicat de pe Instagram.

„Știm că mulți vor fi întristați de această veste”, a adăugat acesta.

Omagiile s-au revărsat pentru „frumoasa ființă umană” și „mândru Brummie” care „avea mult mai mult de dat”.

Zephaniah s-a născut și a crescut în Handsworth, Birmingham, fiul unui poștaș din Barbados și al unei asistente jamaicane. Era dislexic și a părăsit școala la 13 ani, incapabil să citească sau să scrie.

S-a mutat la Londra la 22 de ani și a publicat prima sa carte, Pen Rhythm.

Lucrările sale timpurii au folosit poezia dub, un stil de lucru jamaican care a evoluat în genul muzical cu același nume și, de asemenea, avea să cânte cu grupul The Benjamin Zephaniah Band.

Pe măsură ce profilul lui Zephaniah a crescut, el a devenit o față familiară la televizor și a fost creditat pentru că a adus poezia dub în sufrageriile britanice.

De asemenea, a scris cinci romane, precum și poezie pentru copii, iar prima sa carte pentru cititorii mai tineri, Talking Turkeys, a avut un succes uriaș la publicarea ei în 1994.

"Benjamin a fost un adevărat pionier și inovator. A dat lumii atât de multe", se arată în declarația care anunță moartea sa.

„Prin o carieră uimitoare, care include un corp imens de poezii, literatură, muzică, televiziune și radio, Benjamin ne lasă o moștenire veselă și fantastică.”

Zephaniah a fost actor și a apărut în celebrul serialul dramă BBC Peaky Blinders între 2013 și 2022.

El l-a interpretat pe Jeremiah „Jimmy” Jesus.

Actorul principal din Peaky Blinders, Cillian Murphy a declarat că: „Benjamin a fost o ființă umană cu adevărat talentată și frumoasă.

"Un poet, scriitor, muzician și activist de generație. Un Brummie mândru și un Peaky Blinder. Sunt împietrit de această veste."

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Zephaniah a respins o OBE în 2003 datorită asocierii unei astfel de onoare cu Imperiul Britanic și istoria sa de sclavie.

„Toată viața mea am luptat împotriva imperiului, am luptat împotriva sclaviei și a colonialismului toată viața”, a spus el pentru The Big Narstie Show în 2020.

„Am scris pentru a intra în legătură cu oamenii, nu pentru a impresiona guvernele și monarhia. Aș putea atunci să accept o onoare care să pună cuvântul Imperiu pe numele meu? Ar fi ipocrit."

×
Subiecte în articol: Peaky Blinders Benjamin Zephaniah