Undeva între Montmartre și Saint-Germain-des-Prés, Jean-Jacques Sempé și René Goscinny își lasă imaginația să zburde pe suprafața unei coli albe de hârtie și reușesc să aducă la viață un băiat năzdrăvan, dar foarte simpatic. De la jocuri și bătăi în curtea școlii, până la farse pregătite colegilor în tabăra de vară și prietenii pentru o viață, Nicolas trăiește o copilărie veselă și plină de aventuri. În filmul semnat de Amandine Fredon și Benjamin Massoubre, băiatul devine pentru prima dată personaj animat. Unul fidel ilustrațiilor originale create de Sempé – la fel de plin de viață și de jucăuș, dar poate un pic mai curajos.
În Le Petit Nicolas, băiatul evadează din lumea poveștilor și aterizează în atelierul creatorilor săi, înarmat cu foarte multe întrebări. Întâlnirea celor doi artiști cu personajul pe care chiar ei și l-au imaginat va scoate din sertarul cu amintiri detalii din copilăria de care ei nu au avut ocazia să se bucure. Spectatorii vor afla astfel că niciunul dintre părinții lui Nicolas n-a crescut într-un univers prea colorat, așa că nevoia de a retrăi primii ani din viață într-o notă mai veselă i-a inspirat să creeze universul fascinant care a cucerit iremediabil generații de cititori. La mai bine de 50 de ani de la nașterea sa, personajul și creatorii săi devin protagoniștii unei întâlniri istorice, aduse la viață pe muzica originală semnată de compozitorul Ludovic Bourse, premiat în 2012 cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului The Artist.
Filmul se adresează spectatorilor de toate vârstele și poate fi urmărit cu plăcere și de către cei care nu cunosc cărțile care stau la baza filmului.