Într-o lume schimbată, unde atenția pentru spațiile pe care le locuim a devenit esențială, unde comunitățile cele mai apropiate de noi se dovedesc salvatoare atunci când libera circulație este restricționată, tema celei de a 8-a ediții a Festivalului de Film UrbanEye se concentrează pe CERCURI. Oamenii din întreaga lumea trăiesc acum mai mult ca ori când în bule, în mici cercuri sigure, familiale, profesionale sau comunitare, pe care le decorează și le umplu în viața de zi cu zi. Dar ce se întâmplă atunci când aceste bule, care se îndepărtează tot mai tare una de cealaltă, se intersectează? Apar conflictele: sărăcie versus bogăție, progres versus conservatorism, nord versus sud. Cercurile se radicalizează. Cât timp vom putea trăi în bule paralele?
UrbanEye 2021 propune astfel filme despre comunități aparent utopice, dar care ascund secrete mai puțin plăcute, despre revitalizări exemplare ale unor zone în declin, despre lupta pentru adevăr și salvarea trecutului, despre conflicte silențioase, dar și despre arhitecți care au marcat istoria esteticii orașelor de azi. Între 10 – 14 noiembrie, spectatorii vor putea urmări filmele online, pe Eventbook.ro.
Programul include documentare proiectate în premieră pentru România, care au făcut parte din selecția unor festivaluri precum Cannes, Sundance, Berlinale sau IDFA Amsterdam:
„The Bubble” (r. Valerie Blankenbyl, 2021) deschide în premieră porțile uneia dintre cele mai mari comunități de pensionari din SUA, o bulă aparent idilică și simpatică, dar care are un preț foarte mare pentru zona în care se dezvoltă. Iar „În garaje” (r. Natalija Yefimkina, 2020) este o incursiune fascinantă în garajele fostelor cartiere muncitorești de la periferia unui oraș rusesc, transformate de locuitori în săli de fitness, crescătorii de animale sau locuri de întâlnire extravagante.
Multi-premiatul documentar al regizoarei Anabel Rodríguez „A fost odată în Venezuela” (2020), urmărește lupta unei comunități pescărești pentru supraviețuire, atât în fața schimbărilor climatice, dar și în fața unor politicieni corupți. Despre rezistență vorbesc și documentarele „Anbessa” (r. M0 Scarpelli, 2019) și „Aya” (r. Simon Coulibaly Gillard, 2021), care spun poveștile unor tineri hotărâți să nu accepte tăcuți nedreptățile care pot duce la dispariția locurilor în care s-au născut.
Anul acesta, secțiunea despre arhitecți și arhitectură pune focusul pe Aino și Alvar Aaalto, duo-ul din spatele studioului AALTO, care a revoluționat design-ul scandinav: AALTO (r. Virpi Suutari, 2020), dar și pe personalitatea designer-ului vizionar Bruce Mau, care a împins limitele design-ului grafic la maximum: MAU (r. Benji & Jono Bergmann, 2021).