x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ministrul francez al Culturii regretă atribuirea premiului César lui Roman Polanski

Ministrul francez al Culturii regretă atribuirea premiului César lui Roman Polanski

29 Feb 2020   •   16:30
Ministrul francez al Culturii regretă atribuirea premiului César lui Roman Polanski
Sursa foto: observator.tv

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a declarat, sâmbătă, că este regretabilă atribuirea premiului César lui Roman Polanski, la gala care a avut loc vineri seară, în contextul controverselor legate de cineast, scrie Le Figaro.

Mai multe actriţe au părăsit Sala Pleyel din Paris unde avea loc evenimentul, după ce Polanski a fost anunţat drept câştigătorul premiului pentru regie.

Ediţia de anul acesta a evenimentului, considerat echivalentul francez al galei Oscar, a fost una controversată, în contextul scandalului provocat de nominalizările primite de filmul lui Polanski, “J’accuse”. Acesta conducea în topul nominalizărilor, cu 12, fapt care a stârnit furia grupurilor feministe şi a unei părţi din opinia publică, având în vedere că Polanski a fost acuzat de viol în mai multe rânduri. Pe fondul acestui scandal, conducerea Academiei Cesar a demisionat în urmă cu două săptămâni.

De altfel, cu două ore înainte de debutul ceremoniei, mai multe sute de manifestanţi, cu fumigene, au încercat să se apropie de Sala Pleyel. Poliţiştii instalaseră deja bariere, de care manifestanţii, care strigau "Închideţi-l pe Polanski", au încercat să treacă, dar nu au reuşit. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Roman Polanski şi echipa filmului "J'accuse", inclusiv actorul Jean Dujardin, care joacă rolul principal, au decis să nu participe la gală.

"Este dificil pentru că, prin atribuirea acestui César nu sărbătorim doar opera, ci şi omul", a spus Franck Riester, potrivit Le Figaro.

"În cazul lui Roman Polanski, este foarte dificil, foarte complicat, pentru că există dubii, numeroase femei au spus că au fost agresate de el", a spus Riester. "Să sărbătoreşti omul este un semnal negativ transmis într-un moment când ghiuleaua reprezentată de aceste agresiuni sexuale şi sexiste este pe cale să explodeze la noi în ţară", a mai spus ministrul.

Acesta a mai spus că va colabora cu reprezentanţii industriei "în vederea producerii unei schimbări în conducerea Academiei Cesar, dar şi la nivelul colegiului electoral, pentru o mai mare diversitate şi egalitate de şanse".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: roman polanski César 2020