x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Directorii de la Hollywood ratifică pactul de muncă, în timp ce scenariștii continuă greva

Directorii de la Hollywood ratifică pactul de muncă, în timp ce scenariștii continuă greva

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2023   •   06:20
Directorii de la Hollywood ratifică pactul de muncă, în timp ce scenariștii continuă greva

Regizorii de film și televiziune au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a ratifica un nou contract de muncă pe trei ani cu marile studiouri de la Hollywood, evitând o a doua întrerupere a activității care s-ar fi adăugat la tulburările cauzate de greva în curs a scenariștilor.

Sindicatul regizorilor din America (DGA) a declarat că 87% dintre cei care au votat au susținut acordul cu Alianța producătorilor de film și televiziune (AMPTP), un grup care reprezintă Walt Disney Co, Netflix Inc și alte studiouri importante.

DGA reprezintă 19.000 de regizori, asistenți de regie și alte persoane care lucrează la producții de film și televiziune.

Nivelul de participare de 41%, cu 6.728 de membri din 16.321 de alegători eligibili care au votat, a depășit orice vot de ratificare anterior al DGA, a precizat sindicatul pe site-ul său.

În noul pact de muncă, membrii au obținut creșteri ale salariului de bază începând cu 5% în primul an, o creștere a plăților reziduale din streaming și o garanție că inteligența artificială generativă (AI) „nu poate înlocui sarcinile îndeplinite de membri”.

AI a apărut, de asemenea, ca o preocupare majoră a scriitorilor și actorilor, care consideră că locurile lor de muncă sunt deosebit de vulnerabile la noua tehnologie.

Writers Guild of America (WGA) se află în grevă din 2 mai, oprind mai multe proiecte de televiziune și film, precum un nou sezon din „Stranger Things” și un spin-off din „Game of Thrones”.

Nu sunt programate noi discuții contractuale între WGA și studiouri, a căror dispută s-a axat în mare parte pe schimbările aduse în showbizul de către boom-ul streaming-ului.

În timpul ultimei greve a WGA din 2007 și 2008, un acord al studiourilor cu DGA i-a determinat pe scenariști să se întoarcă la masa negocierilor. Scenariștii în grevă au insistat asupra faptului că ultima înțelegere a regizorilor nu le va influența poziția de data aceasta.

Între timp, actorii de la Hollywood se află în mijlocul propriilor negocieri de muncă cu studiourile. Membrii sindicatului actorilor SAG-AFTRA le-au dat negociatorilor lor puterea de a declanșa o grevă dacă nu pot ajunge la un acord asupra unui nou contract până la 30 iunie.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Hollywood protest