x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Ian 2021   •   21:12
Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale
Sursa foto: Program de filme românești pe TIFF Unlimited. Imagine din Moromeții 2. Foto: Vlad Ciplea

Zece zile de filme românești și discuții cu profesioniști din cinematografie îi așteaptă pe iubitorii de cinema între 15 și 24 ianuarie, pe platforma de streaming TIFF Unlimited, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Cele 16 titluri incluse în programul Fabricat în România. Filme românești din toate timpurile vor fi accesibile gratuit pe unlimited.tiff.ro, fiecare timp de 24 de ore, majoritatea fiind disponibile de oriunde din lume.

 

 

Moromeții 2. Foto: Vlad Cioplea

 

 

În selecție intră succese de casă precum Moromeții și Moromeții 2, documentare despre personalități românești - Distanța dintre mine și mine, despre poeta Nina Cassian, Maria Tănase, Brâncuși, Afacerea Tănase, Exploratorul, dar și despre familie, ca punte de legătură între momentele care ne-au unit dar ne-au și dezbinat în ultimii 100 de ani, în Jurnalul familiei –escu, scurtmetraje premiate și filme pentru cei mici.

 

 

Distanța dintre mine și mine

 

 

Programul va fi completat de discuții online despre filme, valorile pe care acestea le aduc în discuție și istoria cinema-ului românesc. Primul eveniment, În culisele Moromeților: la povești cu echipa filmului, va avea loc sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 17.00, și va putea fi vizionat live pe unlimited.tiff.ro, dar și pe pagina de Facebook TIFF Unlimited. Cei doi invitați, Vivi Drăgan Vasile, director de imagine al ambelor filme, și Cristian Niculescu, scenograful peliculei Moromeții 2, vor da detalii inedite despre turnajul a două dintre cele mai îndrăgite producții din istoria cinema-ului românesc.

 

Fiecare film va fi disponibil gratuit pe unlimited.tiff.ro, timp de 24 de ore, începând cu ora 20.00, conform programului de mai jos.

 

 

 

 

Moromeții, 1987

 

 

Program

 

Vineri, 15 ianuarie

 

Moromeții (1987), regia Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu.

 

Una dintre cele mai importante ecranizări din istoria cinema-ului românesc, bazată pe volumul I al romanului lui Marin Preda. Filmul urmăreşte încercările disperate ale lui Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) de a-și ține împreună familia și de a nu vinde din pământul pe care-l avea, în contextul mutațiilor sociale ireversibile care au loc în anii 30.

 

 

Sâmbătă, 16 ianuarie

 

17.00 Discuție online: În culisele Moromeților: la povești cu echipa filmului. Invitați: Vivi Drăgan Vasile (director de imagine) și Cristian Niculescu (scenograf). Moderator: Mihai Chirilov (critic de film și director artistic TIFF)

 

Moromeții 2 (2018), r. Sterea Gulea

Cu: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, George Mihăiță, Ioana Bugarin

 

Unul dintre cele mai populare filme românești din ultimii 30 de ani, Moromeții 2 continuă povestea personajelor lui Marin Preda și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae, pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi. Zece premii Gopo, inclusiv pentru Cel mai bun film, 2019.

Jurnalul familiei –escu

 

 

Afacerea Tănase

 

 

 

 

 

 

Duminică, 17 ianuarie

 

Jurnalul familiei –escu (2018), r. Șerban Georgescu

 

O călătorie în spațiu și timp în care familia e puntea de legătură între toate momentele care ne-au unit dar ne-au și dezbinat în ultimii 100 de ani. Spusă de regizorul Șerban Georgescu, împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniță, Stelian Tănase, Theodor Paleologu, Vintilă Mihăilescu, și ajutată de arhivele personale a zeci de oameni.

 

Afacerea Tănase (2013), r. Ionuț Teianu

 

Ceauşescu îi cere unuia dintre agenţii săi să asasineze la Paris doi disidenţi, pe scriitorii Virgil Tănase şi Paul Goma, amândoi cetăţeni francezi. Însă acest agent al Securităţii, Matei Haiducu, contactează serviciile secrete franceze, care au elaborat atunci, în 1982, una dintre cele mai incredibile operaţiuni din Războiul Rece.

 

 

Opinci

 

 

Luni, 18 ianuarie

 

20.00 – Scurtmetraje românești premiate

 

  • (2019), r. Anton și Damian Groves

 

O animație bazată pe o poveste adevărată, despre un globetrotter şi tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor. Film pentru copii.

 

 

Celed

 

 

Celed (2019), r. Anghel Damian

 

Undeva în Transilvania, un tată își duce băiatul de 7 ani pe post de slugă la un cioban. Inspirat de un caz real.

 

 

El iubește ochii mei (2019), r. Enxhi Rista

 

Tican iubește ochii soției lui, dansul, muzica, dar iubește și să trăiască intens, extrem chiar, fapt care i-a îngrădit libertatea, trimițându-l la închisoare.

 

 

Havana, Cuba (2019), r. Andrei Huțuleac

 

Un taximetrist taciturn se intersectează cu câteva personaje atipice în Ajunul Crăciunului. O poveste tragicomică despre singurătate și absurd cotidian.

 

 

Șarmul discret al Bucureștiului

 

 

Marți, 19 ianuarie

 

Cinema, mon amour (2015), r. Alexandru Belc

 

Povestea lui Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Zi de zi, aceștia se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, pe care Victor visează să îl ducă înapoi la gloria de altădată. E o luptă demnă de Don Quijote, pentru o sală imensă, fără încălzire, într-un continuu process de degradare.

 

 

Șarmul discret al Bucureștiului (1998), r. Karin Wegsjö

 

Șase personaje și șase povești despre relația lor cu clădirile și casele lor, în anii ‘90, în București. O dimensiune mai puțin explorată a României de după Revoluție, într-un film regizat de o cineastă suedeză.

 

 

Miercuri, 20 ianuarie

 

Brâncuși (1996), r. Cornel Mihalache

 

Un documentar care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale: fotografii, notițe, locuri. De la satul natal Hobița, la atelierul din Impasse Ronsin 11…

 

 

Joi, 21 ianuarie

 

Maria Tănase (1986), r. Laurențiu Damian

 

Portretul Mariei Tănase, una dintre figurile emblematice ale României interbelice, a fost realizat în 1986, supus cenzurii comuniste și apoi readus în atenția publicului după 1990.

 

 

Vineri, 22 ianuarie

 

17.00 Discuție online: În căutarea Mariei Tănase. Invitat: regizorul Laurențiu Damian. Moderator: Mihai Chirilov (critic de film și director artistic TIFF)

 

Exploratorul (2013), r. Titus Muntean, Xántus Gábor

 

Un film despre viața lui Emil Racoviță, pionier în cercetarea biologică antarctică, submarină și subpământeană, fondator al unei noi științe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj.

 

 

Guvernul copiilor

 

 

Sâmbătă, 23 ianuarie

 

Distanța dintre mine și mine (2018), r. Mona Nicoară, Dana Bunescu

 

Un documentar pasionant despre un personaj unic în literatura română: poeta avangardistă Nina Cassian.

 

 

*Guvernul copiilor (2019), r. Ioana Mischie (disponibil doar pe teritoriul României)

 

100 de copii vizionari își imaginează cum ar evolua societatea în următorii 100 de ani. www.governmentofchildren.com. Film pentru copii.

 

 

Străjerii

 

 

Duminică, 24 ianuarie

 

Străjerii (2018), r. Liviu Mărghidan

Cu: Florentina Ţilea, Vasile Calofir, Ana Maria Moldovan, Elias Ferkin

 

Aflați în vacanță, în tabăra Străjerii, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc. Film pentru copii.

 

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale.

 

 

TIFF Unlimited este primul serviciu de streaming (SVoD) lansat de un festival de film din România. Cu un catalog de filme independente, actualizat constant, platforma e disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV) și poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual, doar de pe teritoriul României.

×