x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură ICR Varșovia invită publicul polonez la întâlniri literare cu scriitorii Tatiana Niculescu și Oleg Serebrian

ICR Varșovia invită publicul polonez la întâlniri literare cu scriitorii Tatiana Niculescu și Oleg Serebrian

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Noi 2023   •   22:00
ICR Varșovia invită publicul polonez la întâlniri literare cu scriitorii Tatiana Niculescu și Oleg Serebrian

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie a.c. doi scriitori remarcabili vor vizita Polonia și se vor întâlni cu publicul la Varșovia, Cracovia și Wrocław: Tatiana Niculescu și Oleg Serebrian, autorii cărților Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, respectiv Pe contrasens, traduse și publicate în limba polonă.

Oleg Serebrian, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori moldoveni contemporani, în prezent vicepremier pentru Reintegrare în Guvernul Republicii Moldova, va veni în Polonia cu ocazia premierei romanului său, Pe contrasens (pl. Pod prąd, traducere. Radoslava Janowska-Lascar, Editura Amaltea). Pe contrasens este un roman amplu și multistratificat, care combină trăsăturile narațiunii istorice, sociale și psihologice. Partea sa dominantă are forma unor memorii ale personajului principal, baronul Alex von Randa, în care acesta dezvăluie nu doar stările sale emoționale, ci și destinul Europei Est-Centrale, de la idilica Odessa din secolul al XIX-lea până la lagărul de concentrare nazist de la Sachsenhausen, totodată dezintegrarea structurilor sociale postfeudale de la răscrucea secolelor XIX și XX și formarea treptată a societăților liberale moderne.

Publicul polonez va avea ocazia să-i întâlnească pe scriitor și pe traducătoarea cărții în cadrul a trei evenimente organizate de ICR Varșovia în capitala poloneză, la Cracovia și Wrocław:

30.11., ora 18.00 - Varșovia, Librăria Moda na Czytanie. Invitați: Oleg Serebrian, Radosława Janowska-Lascar, moderator: Wojciech Szot.

1.12., ora 18.00 - Cracovia, Centrul Internațional pentru Cultură. Invitați: Oleg Serebrian, Radosława Janowska-Lascar, moderator: Kazimierz Jurczak

2.12., 15.30 - Wrocław, Hala Stulecia, Târgul Cărților Bune. Invitați: Oleg Serebrian, Radosława Janowska-Lascar, moderatoare: Agnieszka Kołodyńska-Walków.

La începutul lunii decembrie va veni în Polonia și scriitoarea și publicista Tatiana Niculescu, autoare de romane, piese de teatru și, în același timp, o reprezentantă remarcabilă a genului non-ficțiunii. Inspirându-se din textele ei, regizorul Cristian Mungiu a creat scenariul filmului „După dealuri”, premiat la Festivalul de Film de la Cannes din 2012. Tatiana Niculescu este cunoscută, de asemenea, pentru biografiile unor personalități importante din istoria României, printre care Regele Mihai și Regina Maria, precum și Corneliu Zelea Codreanu, subiectul volumului Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu (pl. Mistyk z rewolwerem. Corneliu Zelea Codreanu), apărut în limba polonă la Editura Universitas, în traducerea lui Kazimierz Jurczak.

Cine a fost, de fapt, Corneliu Zelea Codreanu, asociat de obicei cu varianta românească a fascismului? Tatiana Niculescu încearcă să răspundă la această întrebare prin conturarea contextului spiritual-religios al biografiei Căpitanului și căutarea celor mai importante impulsuri mistice pentru activitatea lui politică. Un credincios ortodox înfocat, care vedea prin ochii sufletului său un creștinism reunit, un mistic în ale cărui vene curgea nu sânge românesc, ci slav și germanic, un avocat nu foarte talentat și un orator mediocru, care a reușit să creeze o mișcare politică puternică și să entuziasmeze jumătate din societatea românească – acesta este portretul lui Codreanu, realizat de Tatiana Niculescu. Cititorului i se oferă, de asemenea, o trecere în revistă succintă, dar extrem de sugestivă, a evenimentelor din nebunii ani '20 și '30, pe care îi uităm poate prea ușor... (Ed. Universitas)

Scriitoarea Tatiana Niculescu și traducătorul Kazimierz Jurczak se vor întâlni cu publicul din Cracovia și Wrocław după programul următor:

3.12., ora 12.00 - Wrocław, Hala Stulecia, Târgul Cărților Bune. Invitați: Tatiana Niculescu, Kazimierz Jurczak, Radosława Janowska-Lascar.

4.12., ora 18.30 - Cracovia, Librăria Austeria. Invitați: Tatiana Niculescu, Kazimierz Jurczak, moderator: Jakub Kornhauser

 

×
Subiecte în articol: Tatiana Niculescu Oleg Serebrian