x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ansamblul " Musica Nova"

Ansamblul " Musica Nova"

de Olga Grigorescu    |    03 Sep 2011   •   21:00
Ansamblul " Musica Nova"
ULPIU VLAD (n. 1945) , unul dintre cei mai importanti compozitori romani contemporani, a scris Septetul For you (Pentru voi) in anul 2009 si l-a dedicat ansamblului Musica Nova. Structurat intr-o singura parte, contine mai multe sectiuni interioare, predominant lirice, dar bine individualizate, unde se pot intalni linii melodice simple, dar si tesaturi sonore complexe ce implica si interpretii in actul creator. Dupa marturisirea autorului, este o "respiratie muzicala intima, ce lasa loc relaxarii in clipe de lumina blanda, estompand incrancenarile exacerbate... calea fiorului expresiv ce invaluie armonia intelegerilor umane si muzicale".

Stapanirea suverana a tehnicilor de compozitie i-a permis lui DAN DEDIU (n. 1967) sa trateze teme diverse si dintre cele mai originale. Cateva randuri ale autorului referitoare la noua sa lucrare, Essai sur le globe pirate, pot lumina acest titlu neobisnuit. "Fiind inspirata dintr-o refl ectie adancita asupra fenomenului pirateriei vazut ca unul dintre fundamentele globalizarii actuale…, lucrarea incearca surprinderea muzicala a unor comportamente instrumentale derivate din practica pirateriei. Astfel, materialul sonor este supus unor abordaje directe, invazive, iar strategiile de constructie formala urmaresc distrugerea "navelor muzicale" intalnite pe oceanul suprafetei compozitionale si anihilarea lor prin scufundare. Desi uneori suava si linistita, aceasta muzica poseda o dominanta agresiva, rasarind dintr-o atitudine razboinica, hotarata si din permanenta panica a piratului ce pare sa spuna neincetat: "Distrug, deci exist".

Compozitoarea ANA-MARIA AVRAM (n. 1961) s-a facut cunoscuta datorita lucrarilor sale experimentale si interesului pentru muzica spectrala, sau electronica. De aceasta data se va auzi o lucrare a sa de cu totul alta factura, menita sa readuca la viata bijuteriile sonore afl ate in culegerile de folclor romanesc ale lui Béla Bartók. Ea a realizat astfel Suita de 10 Cantece, unde melodiile alese alterneaza prin caracterul parlando rubato sau giusto. Prelucrarea, organizarea materialului, punerea in tesitura si valorifi carea posibilitatilor tehnice ale instrumentelor apartin compozitoarei, citatul bartokian ramanand complet si nealterat.

FELIX SIERRA ITURRIAGA (n. 1947), este una dintre personalitatile de seama ale vietii muzicale spaniole, manifestandu-se nu numai in calitate de compozitor, dar si ca profesor la Conservatorul Regal din Madrid. Din creatia sa va fi prezentat Septetul intitulat Los Sueños (Visele) pe versurile marelui poet spaniol de orientare simbolista, Antonio Machado. Conceput in anul 2005 ca Trio pentru voce, clarinet si pian, a devenit in anul 2009 Septet prin adaugarea unui cvartet de coarde la solicitarea formatiei Musica Nova.

Compozitorul francez PHILIPPE HERSANT (n. 1948) este detinatorul unui impresionant numar de premii pentru creatiile sale, printre care si George Enescu in 1982. Sextetul intitulat Im fremdem Land (Pe pamant strain) are la baza vechiul cantec german Innsbruck ramai cu bine, cunoscut si sub forma de coral luteran. Tema este enuntata mai intai de clarinet si risipita apoi in discurs pe parcursul celor 5 miscari: Cantec de leagan, Dans macabru, In amintirea…, Piesa fantezie si Coral.

Un talent in plina formare, TUDOR DOMINIK MAICAN (n. 1988),american de origina romana, are la cei 21 de ani ai sai, mai mult de 45 de premii pentru numeroase creatii. Urmand cursuri la celebra scoala Juilliard, dar si la Indiana University, a studiat cu muzicieni de renume precum Karlheinz Stockhausen, Milton Babbitt si Mario Davidovski. Dupa cum el insusi declara, si-a insusit multe stiluri si tehnici de compozitie, de la neo-romantism, la minimalism.

In 1966, pianista, profesoara si compozitoarea Hilda Jerea fondeaza si conduce Ansamblul de muzica de camera MUSICA NOVA, cu care face turnee in stainatate abordand creatia muzicala contemporana. Astazi, ansamblul Musica Nova este alcatuit din instrumentisti ai Filarmonicii George Enescu. Interesat in principal de muzica contemporana (fara a o neglija pe cea clasica) ansamblul interpreteaza frecvent lucrari in prima auditie, inclusiv piese ce-i sunt dedicate. Ca o recunoastere a pasiunii muzicienilor din Musica Nova in promovarea compozitorilor contemporani din intreaga lume, Fundatia Gaudeamus din Amsterdam a infiintat, in 1980, un Concurs International dedicat acestui grup.

Duminica 4 sept
Ora 19.30
Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria "Muzica secolului XXI"
Ansamblul "MUSICA NOVA"

Program :
● Ulpiu Vlad – For you – Septet pentru soprana, clarinet, pian si cvartet de coarde
● Dan Dediu – Essai sur le globe pirate (prima auditie) – Sextet pentru clarinet, pian si cvartet de coarde
● Ana-Maria Avram - 10 cantece romanesti pentru viola, pian, cvartet de coarde si contrabas – din colectia de muzica folclorica a lui Béla Bartók (prima auditie)
Cu participarea formatiei THE LONDON SCHUBERT PLAYERS
● Félix Sierra Iturriaga – Los sueños (versuri de Antonio Machado) – Septet pentru soprana, clarinet, pian si cvartet de coarde
● Philippe Hersant – Im fremdem Land – pentru sextet cu clarinet, pian si cvartet de coarde
Berceuse, Danse macabre, En souvenir de..., Phantäsiestück, Choral
● Tudor Dominik Maican – Andante pentru clarinet si cvartet de coarde

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011