x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Despre forţa delicată a desenului

Despre forţa delicată a desenului

31 Aug 2011   •   21:00
Despre forţa delicată a desenului

Expozitia Sorin Ilfoveanu: Desene 2008 – 2011 s-a afl at pe simezele AnnArt Gallery timp de trei luni, constituindu- se ca un eveniment cultural de marca. A fost vizitata de un numar impresionant de vizitatori, simpli privitori sau colectionari; a facut obiectul unor articole de presa si TV; si-a alcatuit un emotionant caiet de marturii de admiratie; a marcat puncte de rascruce ale orasului cu banner-e albastre ce purtau numele artistului - si, memorabil, a primit invitatia sa nu se inchida ! Cu acordul artistului si in buna-amicitie cu Festivalul Enescu, expozitia Ilfoveanu se prelungeste asadar pana pe 25 septembrie, pe intreg parcursul sarbatorii internationale a muzicii de la Bucuresti.

Interesul pe care aceasta expozitie l-a creat in randul iubitorilor de arta se datoreaza unei combinatii speciale intai de toate, frumusetea si forta delicat-tulburatoare a celor peste 100 de lucrari, apoi insemnatatea momentului aniversar al celor 65 de ani ai maestrului Ilfoveanu, alaturi de noutatea locului care a gazduit-o, AnnArt fi ind cea mai tanara galerie de arta contemporana din Bucuresti.
Expozitia trebuie vazuta. Ofera, in contrapunct cu zgomotul si trepidatia vietii noastre, seninatatea clipei de refl ectie asupra frumosului si a binelui, care adesea ne scapa.

Desenele au fost create in satul argesean Radesti incepand din 2008. Sunt desene mari, de peste un metru dar si desene mici, de cate jumatate de metru; lucrate in creion delicat, cu contururi bland-misterioase si in creion conte, cu tusa groasa, cu energie si forta. Sunt asternute pe hartie cu fosnet abia-banuit, pe hartie facuta de mana sau pretios-patinata.

Din launtrul ramelor de lemn de stejar, lustruit cu ceara de albine, ne privesc personaje si peisaje: fi gurile iconice ale lui Ilfoveanu – Barbatul si Femeia – care poarta pe umeri animalul de jertfa al varstei tinere sau pe cel blandfrumos al varstei senectutii intelepte.

Personajele sunt incaruntite si cu chip brazdat, cu zambet intors spre sine, asezate in gradina tihnita, impresurate de ierburi si fl ori sau la masa bogata, cu paine si peste si vin crestin. Personajele sunt tinere si impetuoase, venite din istoria clasica, impresurate de cai si de trupuri pierite in lupta Anabasis- ul lui Xenofon. In tot locul, simbolurile alese de Ilfoveanu – paunul sau libelula, melcul sau cainele – ne indeamna la contemplare si la intelegerea reinnoita a lumii.

Desenele din expozitie mai ofera si bucuria unica a 'culiselor' si a 'inceputului' – multe dintre ele fi ind matricea, cu insemnari si incercari, a viitoarelor tablouri in culoare. Imi doresc de mult sa public o carte cu desenele mele in creion spunea Ilfoveanu in 2004. Alaturi de cartea desenelor din 1995 – 2005, catalogul expozitiei produs de AnnArt, implineste asftel integrala desenelor – intr-o editie cu 120 de desene splendid rostuite in foi veline de Nicu Ilfoveanu, fi ul artistului, si prefatate de un text critic semnat de Aurelia Mocanu.

• Gabriela Massaci, septembrie 2011

Expozitia este deschisa 1 – 25 septembrie 2011, la AnnArt Gallery, str. Mahatma Gandhi 1 (colt cu Kiseleff, intre Arcul de Triumf si MTR), luni – vineri 15 – 20, sambata 12 – 20.
Detalii despre intalinirea cu artistul pe www.annartgallery.ro

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011