x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Doliu în muzică. Un cunoscut compozitor american s-a stins din viață, la 94 de ani

Doliu în muzică. Un cunoscut compozitor american s-a stins din viață, la 94 de ani

de Redacția Jurnalul    |    10 Feb 2023   •   14:45
Doliu în muzică. Un cunoscut compozitor american s-a stins din viață, la 94 de ani
Sursa foto: Hepta

Cunoscutul compozitor Burt Bacharach a murit la 94 de ani, în locuința sa din Los Angeles. El a devenit celebru în anii 1960 pentru melodiile ”Alfie”, ”Raindrops Keep Fallin’ On My Head, „Walk on By”, „Do You Know the Way to San Jose” și „I Say a Little Prayer”.

A crescut în Forest Hills, Queens, într-o familie de evrei nepracticanți. Tatăl său a fost jurnalist iar mama sa muzician amator. Și-a scris autobiografia „Anyone Who Had a Heart” în 2013 împreună cu Robert Greenfield.

Compozitorul Burt Hacharach și textierul Hal David, ambii din New York, au compus mai multe piese care au devenit hit-uri. Cîntecele lor erau inspirate din Great American Songbook și de pe Broadway.

Au colaborat astfel cu producătorul de pe Broadway, David Merrick, la musicalul „Promises, Promises” din 1968, care a produs două hituri, melodia care dă titlul piesei și „I’ll Never Fall in Love Again”. 

A fost primul compozitor prezentat în seria „Great Jewish Music” a muzicianului de jazz experimental John Zorn, la sfârșitul anilor 1990.

În anii 1970 s-a despărțit de David și Warwick și a intrat într-o nouă colaborare, și a treia căsătorie, cu textiera Carole Bayer Sager. Cel mai cunoscut cântec al lor a fost imnul de strângere de fonduri pentru SIDA „That’s What Friends Are For”.

A câștigat 7 premii Grammy, ultimul în 2006, pentru albumul instrumental pop „At This Time”. În 1983, o versiune synth-pop a cântecului Bacharach-David „Always Something There to Remind Me”, a formației Naked Eyes, a urcat în Billboard Top Ten.

În anul 2012, la 40 de ani după ce au fost incluși în Songwriters Hall of Fame și cu puțin timp înainte ca David să moară, la vârsta de 91 de ani, Bacharach și David au primit Premiul Gershwin pentru cântec popular al Bibliotecii Congresului.

×
Subiecte în articol: burt bacharach