Sala Palatului găzduieşte astăzi, de la ora 20:00, concertul extraordinar susţinut de faimosul keyboards-man Jon Lord, fost în Deep Purple până în 2002. Lord va fi acompaniat de trupa rock Te, alcătuită din Venko Poromanski (tobe), Darin Vasilev (chitară) şi Ivaylo Zvezdomirov (bass), de soliştii vocali Steve Balsamo şi Kasia Laska şi de Orchestra Filarmonică din Ruse, dirijor Naiden Todorov.
Spectacolul de la Bucureşti va avea două părţi, iar publicul va putea asculta câteva dintre capodoperele Deep Purple, precum integrala "Concerto for Group and Orchestra", "Pictures of Home" sau "Child in Time", împreună cu alte piese selectate din cele peste 15 albume solo compuse de Jon Lord. Compozitor şi maestru interpret la orga Hammond, Lord a fost printre primii organişti din lume (alături de Keith Emerson, de la Nice şi, ulterior, Emerson, Lake & Palmer) care
a reuşit un inspirat amestec între rock şi muzica clasică.
În prestigioasa sa carieră, pe lângă Deep Purple, el a cântat şi cu alte formaţii celebre, precum Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, The Artwoods şi Flower Pot Men. De-a lungul anilor a colaborat cu numeroşi muzicieni, precum The Kinks ("You Really Got Me"), Boz Burrell, Ashton, Gardner & Dyke, Nazareth, Eddie Hardin, Graham Bonnett (după plecarea acestuia din Ritchie Blackmore's Rainbow), George Harrison, Cozy Powell, Alvin Lee, David Gilmour şi mulţi alţii. Împreună cu toboşarul Ian Paice în 1968 a înfiinţat Deep Purple şi rămâne singurul membru constant din istoria grupului, din 1968 până în 1976 şi de când s-a reformat, 1984, până la retragerea sa, în 2002.
Cea mai cunoscută compoziţie a lui Lord este "Concerto for Group and Orchestra" şi a fost interpretată, la Royal Albert Hall, în 1969, împreună cu Deep Purple şi Royal Philarmonic Orchestra din Londra. În septembrie 1999, la aniversarea a 30 de ani de la premiera fascinantei compoziţii, concertul a fost reinterpretat de London Symphony Orchestra sub bagheta distinsului dirijor Paul Mann. Cele două reprezentaţii de la Royal Albert Hall s-au desfăşurat cu casa închisă, iar discurile vândute au atins cifra de 500.000 de exemplare. Au urmat 40 de concerte în Europa, America de Sud şi Japonia. Dacă în Japonia a fost acompaniat de New Japan Philharmonic Orchestra, în Europa a cântat alături de un grup de muzicieni români care şi-au spus Orchestra Filarmonicii George Enescu. În 2009, când capodopera sa, "Concerto for Group and Orchestra" a împlinit 40 de ani, Jon Lord a cântat, la 1 septembrie, în Amfiteatrul Roman din Plovdiv, în faţa a peste 4.000 de spectatori. Atunci a început colaborarea lui Jon cu trupa Te şi cu Orchestra Filarmonică din Ruse.
Citește pe Antena3.ro