x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Peste 120 de artişti români şi 12 muzicieni din străinătate, la Festivalul Internaţional MERIDIAN

Peste 120 de artişti români şi 12 muzicieni din străinătate, la Festivalul Internaţional MERIDIAN

05 Noi 2018   •   10:31
Peste 120 de artişti români şi 12 muzicieni din străinătate, la Festivalul Internaţional MERIDIAN

Peste 120 de artişti români şi 12 muzicieni din străinătate vor interpreta 134 de lucrări, dintre care 34 în primă audiţie absolută şi 54 în primă audiţie românească, la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional MERIDIAN, care se desfăşoară începând de luni până pe 11 noiembrie în Bucureşti.

Sub genericul "Confluenţe", festivalul va aduce în faţa publicului, în rol principal, creaţii de muzică nouă şi jazz - în primă audiţie absolută sau primă audiţie în România - îngemănate cu prezenţa altor arte: poezie, dans, arte plastice, arhitectură, design interior, video, film, teatrul de păpuşi. Cu acest demers se doreşte apropierea de o audienţă nouă, neobişnuită cu astfel de evenimente, care să descopere un univers provocator, în continuă schimbare, o adevărată oglindă a epocii actuale, precizează sursa citată. 

Vor avea loc 28 de evenimente artistice, zece conferinţe, trei lansări de partituri muzicale şi CD-uri cu muzică contemporană şi două expoziţii pe teme de arhitectură. 

Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în Aula Palatului Cantacuzino, sălile Enescu, Operă şi Multimedia, Auditorium ale Universităţii Naţionale de Muzica Bucureşti, Salonul de muzică din Casa Artelor Dinu Lipatti, sala Dalles a Universităţii Populare Ioan I Dalles, sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, sala Studio a Universităţii Spiru Haret. 

Festivalul se deschide luni, la ora 17,00, în Aula Palatului Cantacuzino cu recitalul susţinut de Gaudeamus Quartet - Filarmonica Braşov. Patru creaţii în primă audiţie absolută compuse de Roman Vlad, Adrian Pop, Dan Dediu şi Adrian Iorgulescu împreună cu o lucrare de Ulpiu Vlad alcătuiesc programul de deschidere al proiectului. Evenimentul este realizat integral cu sprijinul Institutului Cultural Român, precizează organizatorii. 

Casa Artelor Dinu Lipatti va găzdui în patru seri consecutive, 8 - 11 noiembrie, patru conferinţe pe teme muzicale, şapte recitaluri camerale în care arta sunetelor va fi însoţită de poezie, live electronics. 

În cele trei spectacole de la Sala Dalles, 8 - 10 noiembrie, sunt propuse publicului trei aspecte diferite, incitante, rezultate din confluenţa unor expresii artistice diverse - muzică nouă, live lectronics, dans, proiecţii de film, iar Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în cele trei săli ale sale, oferă cu generozitate scenele artiştilor pentru 11 recitaluri de o mare diversitate expresivă. 

"Remember VIERU - 20 de ani" readuce în prim plan creaţia unui compozitor al "generaţiei de aur" într-un recital din Aula Palatului Cantacuzino. 

Organizatorul festivalului este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). AGERPRES

×
Subiecte în articol: Festivalul Internaţional MERIDIAN