x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Primă audiţie în România: Simfonia nr. 2 de Alfredo Casella, dedicată lui George Enescu, pe scena Ateneului Român

Primă audiţie în România: Simfonia nr. 2 de Alfredo Casella, dedicată lui George Enescu, pe scena Ateneului Român

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Apr 2023   •   14:20
Primă audiţie în România: Simfonia nr. 2 de Alfredo Casella, dedicată lui George Enescu, pe scena Ateneului Român

În prima săptămână a lunii mai, Filarmonica "George Enescu" programează două concerte simfonice memorabile nu doar prin prezenţa unor artişti de prestigiu, ci şi datorită programului ales. Joi, 4 mai şi vineri, 5 mai 2023, sub bagheta dirijorului Donato Renzetti, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" , avându-l ca solist pe chitaristul Aniello Desiderio, va interpreta Concierto de Aranjuez de Joaquin Rodrigo, una dintre ccle mai cunoscute şi mai iubite partituri care a consacrat chitara ca instrument solist, bucurându-se de o notorietate pe scară largă, prin sute de interpretări, preluări, adaptări şi aranjamente, fie clasice, pop sau de jazz. Aniello Desiderio este printre cei mai talentaţi chitarişti ai scenei internaţionale, fiind numit de critica de specialitate "chitaristul secolului", "un fenomen", "genul de muzician ce pare să fi dispărut cu mult timp în urmă [...], de felul marilor virtuozi din secolul XIX, Paganini, Regondi sau Giuliani".

Donato Renzetti se numără printre cei mai respectaţi dirijori italieni, având o carieră impresionantă, la pupitrul unora dintre cele mai prestigioase orchestre: London Sinfonietta, Orchestra Philharmonia, English Chamber Orchestra, DSO Berlin, filarmonicile din Londra şi din Tokio, Orchestra Teatro alla Scala din Milano, Orchestra Accademia di Santa Cecilia, orchestrele RAI, Orchestre National du Capitol de Toulouse, Orchestre National de Lyon.

Despre evenimentul premierei româneşti a Simfoniei nr. 2 de Casella, ce va avea loc la Ateneul Român, Donato Renzetti a transmis publicului:  „Sunt foarte onorat să prezint pentru prima dată în România Simfonia nr. 2 de Alfredo Casella, dedicată lui George Enescu, şi să o interpretez chiar aici, în Bucureşti, împreună cu orchestra care îi poartă numele. Este o simfonie foarte importantă, monumentală şi mahleriană, nu doar datorită dimensiunilor orchestrale, ci mai ales datorită relaţiei de profundă prietenie dintre Casella şi Mahler. De fapt, Casella a contribuit deloc neglijabil la prima audiţie pariziană a Simfoniei nr. 2 de Mahler. Am dirijat de mai multe ori Simfonia nr. 2 de Casella, ultima dată la Filarmonica din Helsinki, şi cred că aceasta ar putea foarte bine să devină parte constitutivă din repertoriul obişnuit al tuturor orchestrelor simfonice importante. Apoteoza finală, în această minunată tonalitate do major, ne face să realizăm măreţia acestui compozitor, starea lui de spirit, recunoştinţa sa pentru muzica ce l-a ajutat, chiar în cele mai dificile momente din viaţa personală şi din cea publică, precum o stea călăuzitoare a întregii sale existenţe."

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: DONATO RENZETTI

Solist: ANIELLO DESIDERIO

 

Program

Joaquin Rodrigo

Concierto de Aranjuez pentru chitară și orchestră

Alfredo Casella

Simfonia nr. 2, în do minor, op. 12, dedicată lui George Enescu - p.a.r.

 

×