x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Rebeliune la Arenele Romane

Rebeliune la Arenele Romane

de Raluca Grintescu    |    25 Iun 2008   •   00:00
Rebeliune la Arenele Romane

ÎN CONCERT ● Patrice a cîntat piese cu mesaje puternice
Patrice, artistul care îi calcă pe urme legendarului Bob Marley, ne-a acordat un interviu înainte de concertul pe care l-a susţinut la Arenele Romane din Bucureşti, un show cu public fidel. 



ÎN CONCERT ● Patrice a cîntat piese cu mesaje puternice
Patrice, artistul care îi calcă pe urme legendarului Bob Marley, ne-a acordat un interviu înainte de concertul pe care l-a susţinut la Arenele Romane din Bucureşti, un show cu public fidel.  

  • Jurnalul Naţional: Ce te-a făcut să te apropii de reggae?
Patrice: Nici nu ştiu exact... pur şi simplu mi-a plăcut muzica. Acasă se asculta multă muzică afro, jazz, blues, reggae, însă Bob Marley este "de vină". Sora mea mai mare, care era un trendsetter în familia noastră, avea multe CD-uri cu muzică. Căutînd prin lucrurile ei, am găsit o casetă care pe o parte avea soundtrack-ul filmului "Rock’n’roll Picture show" şi, pe cealaltă, Bob Marley "Burning". Nu făceam altceva decît să ascult partea cu Bob Marley. Am pătruns atît de tare în acea muzică, încît mi-am dorit să aflu tot despre acest muzician. Nu ştiam nici măcar cum arată. Am început să cumpăr CD după CD, ajungînd să mă apropii şi să trăiesc acea muzică. Bob Marley e mai mult decît reggae. Succesul lui a venit din stilurile diverse pe care le-a importat în muzica sa, de la rock la blues.

  • Cînd ai scris prima ta piesă? Ţi-o mai aduci aminte?
În şcoala generală aveam o trupă şi atunci am scris prima piesă. Aveam vreo 11-12 ani. Melodia, pe care o cîntam la chitară, era povestea unui tip care a sfîrşit în scaunul electric. Nu mă întrebaţi de unde mi-a venit ideea. Pur şi simplu aşa mi-a venit. Apoi, printre primele mele piese bune s-au numărat "Lions", "Feeling good", "Always you", pe care le-am compus cînd aveam 15-16 ani şi cînd mi-am găsit stilul. Dintotdeauna mă ardea dorinţa de a scrie. Mama, care mă răsfăţa mereu, m-a dat la cursuri de chitară doar-doar mă mai potolesc. Pentru că, trebuie să spun, eram un copil rebel.

Adevăruri universale

  • Şi acum?
Acum sînt foarte liniştit. Doar pe scenă mă revolt.

  • Cine compune piesele?
Eu le scriu. Cu excepţia cîtorva oameni care se implică în procesul de compoziţie, 99% este munca mea! Piesele sînt gîndurile mele aşternute pe hîrtie. Sînt foarte personale, foarte "adînci". În acele momente nu mă mai gîndesc cum ar suna, pentru că sună deja bine.

  • Care piesă te reprezintă cel mai bine?
Nu există una singură. De fapt, fiecare piesă mă reprezintă, îl reprezintă pe Patrice în toate etapele vieţii. Nu scriu texte pentru albume în mod special. Scriu tot timpul pentru că aşa simt. Iar cînd lucrez la un proiect aleg din textele pe care le am deja. Versurile de pe ultimul album, de pildă, sînt critice, acide, dar nu vorbesc despre politică. Nu cînt despre ce se întîmplă acum în Tibet sau Berlin, ci despre adevăruri universale.

  • "Free Patri-ation" este cel de-al cincilea album; în ce măsură diferă de celelalte?
Fiecare album este o evoluţie a mea. Bineînţeles, cu trecerea timpului contează şi experienţa acumulată. Albumul reuneşte multe poveşti spuse deschis, pe care nu încerc să le înfrumuseţez. Sînt lucruri care mi s-au întîmplat atît mie, cît şi prietenilor, care au fost nevoiţi să ia hotărîri radicale pentru a depăşi anumite situaţii şi a se elibera.

  • Care sînt cîntăreţii care te-au influenţat decisiv?
Evident, Bob Marley, Burning Spears, Fela Kuti, Bob Dylan.

Muzica vindecă!

  • Unde ai cei mai mulţi fani?
Sper că în România (rîde). Nu ştiu, cred că peste tot în lume.

  • Crezi că muzica poate vindeca oamenii bolnavi?
Cu siguranţă acesta este rolul muzicii. Muzica, în orice formă a ei, este "vindecătoare", este medicament. Depinde doar în ce doze o iei.

  • Eşti implicat şi în alte proiecte?
Bineînţeles. Compun muzică pentru diverşi artişti, am o linie vestimentară şi de accesorii.

  • Care a fost cel mai fericit moment din viaţa ta?
Naşterea fiului meu, la care am asistat pe tot parcursul. Nu am plîns, dimpotrivă, am încercat să fiu lucid, să nu pierd nimic din tot ce se întîmpla acolo!

  • Care este adevăratul spirit REGGAE?
Adevăratul spirit reggae este acela trăit în muzică de Bob Marley. Cînd spui reggae spui mîndrie de rasă, rebeliune, spiritualitate, viaţă şi moarte. Melodiile transmit mesaje puternice, de efect. Cu foarte puţine excepţii, în ziua de azi nu mai există, din păcate, acest spirit în muzica reggae. Muzica ce se vrea a fi reggae are aspect comercial.   

Concert cu surprize

Concertul pe care artistul de origine jamaicană, Patrice, l-a susţinut alaltăieri în Bucureşti a adunat în jur de 2.000 de iubitori ai genului. Nu au umplut Arenele Romane la refuz, însă au dovedit că sînt adevăraţi fani, surprinzîndu-l chiar şi pe Patrice. Au cîntat la unison, au fredonat refrene ale celor mai noi piese, au dansat şi au făcut atmosferă. Un show simplu, dar de efect, ca şi mesajele transmise de reggaeman. Kamara (Alb şi Negru), Alexandru Papadopol şi alţi artişti de la noi au gustat din plin reprezentaţia lui Patrice, acompaniat pe scenă de patru instrumentişti. Aşa cum era de aşteptat, momentul cel mai intens de la Arenele Romane a fost pe finalul concertului, cînd muzicianul a dezlănţuit acordurile de la "Soulstorm", una dintre cele mai cunoscute piese ale sale, melodie ce s-a tranformat într-un jam session de peste zece minute, în care fiecare dintre instrumentişti a avut ocazia să-şi etaleze talentul.

×
Subiecte în articol: arte muzica sînt bob marley marley patrice reggae