De-a lungul timpului au existat români talentaţi care au ridicat pe plan internaţional imaginea ţarii noastre. Fie ei muzicieni, scriitori, actori sau sportivi, prin munca şi dedicaţie au depăşit orice bariere şi au reuşit să strălucească alături de reprezentanţi ai culturii şi frumosului din întreaga lume. Ultima reuşită de acest gen a avut loc duminica trecută la Toulouse, Franţa, unde în cadrul celei de-a treia ediţii a European Blues Challenge, reprezentanta României, Soul Serenade, a reuşit sa obţină locul al doilea. La unul dintre cele mai importante festivaluri de blues din Europa au participat 20 de formaţii din 20 de ţări. Ce a însemnat această experienţă pentru cea mai tânară formaţie înscrisă în concurs, am aflat chiar de la Adelina (20 de ani), Andrei (24) şi Codruţ (27), cei care au demonstrat că atunci când e vorba de blues şi ţara noastră are un cuvânt de spus.
Jurnalul Naţional: Cum a luat naştere trupa voastră?
Andrei: A început prin proiectul meu solo, apoi am cunoscut-o pe Adelina în vara anului 2011. Am cântat în formula de duo timp de un an – un an şi ceva. Deşi ne cunoşteam de mai mult timp cu Codruţ, abia de 4 luni l-am luat şi pe el în trupă (la mandolină), iar acum putem spune că suntem în adevărata formulă … Soul Serenade.
JN: Când aţi avut primul contact cu muzica blues şi ce v-a îndemnat să alegeţi acest gen?
Codruţ: M-am apucat prin clasa a noua să studiez chitara, cu profesorul Adi Manolovici. La cursurile lui am intrat în legătură mai strânsă cu bluesul, cu istoria, cântareţii celebri. Apoi am abandonat, oarecum, bluesul, îndreptându-mă şi spre alte stiluri muzicale, de la rock la jazz. După ce l-am cunoscut pe Andrei, care se apucase de cântat singur, am revenit la blues, descoperind din nou gustul şi plăcerea de a-l interpreta.
Ada: Tot în clasa a noua, am început să fac cursuri de chitară la şcoala de Arte Populare din Buzău. Întâmplător profesorul avea o trupa de blues formată din puşti – adolescenţi de prin toate liceele Buzăului, pasionaţi de muzica. Am intrat în trupa asta şi aşa am prins gustul pentru blues. Apoi, doi ani mai tarziu, l-am cunoscut pe Andrei, am început să cântăm şi să învăţ şi eu mai multe despre acest gen. Chiar dacă intrasem în trupa aceea, nu dezvoltasem o cultură pentru acest gen.
JN: Acum în formaţie cânţi cu vocea.
Ada: Da. Chitara e în stadiu incipient şi kazoo.
Andrei: Pentru mine a început tot drumul în muzică acum 5 ani, cu chitara. Am început cu exercitii, manuale, cu indicaţii de la cine mai ştia, pe cine mai cunoşteam. A fost un fel de drum care se deschidea de pe o zi pe alta. Însă după vreo 2 ani, în care am incercat să caut o trupă ,am renunţat, hotărându-mă să adaug muzicuţa şi tamburina pentru a crea un număr solo instrumental. Aşa a început totul după care am cunoscut-o pe Ada şi lucrurile au evoluat.
JN: Tu cânţi la 3 instrumente deodată. V-aţi gândit să aduceţi un coleg nou?
Andrei: E parte din farmec. Nu o fac decât din plăcere şi simt că este identitatea mea muzicală. Acum 1 an jumate – doi m-am apucat şi de voce, care se cultiva încet, încet. Bluesul prorpiu-zis, ca stil musical, l-am descoperit chiar de când m-am apucat de chitară. Asta a fost direcţia de la bun început, apoi a evoluat până în punctul în care preferinţele muzicale au căpătat numeroase nuanţe de soul, gospel, blues, folk etc.
JN: De ce Soul Serenade? Cum aţi ales numele acesta? Ce anume v-a inspirat ?
Andrei: O piesă cu acelaşi nume îi aparţine unui renumit saxophonist din anii 60. Este vorba despre King Curtis . Atât trimiterea titlului cât şi piesa în sine ne-au făcut să alegem … Soul Serenade.
JN: Povestiţi-ne de Festivalul de Blues din Franţa. Ce a însemnat locul 2 pentru cea mai tânără formaţie din concurs?
Andrei: A fost total neaşteptat. Noi am mers în Franţa cu principalul scop de a ne expune pe plan european. Premiile în sine nu ne preocupau, ceea ce ne interesa era să profităm de mediul în care ne aflam, mai exact contactele cu oameni importanţi în muzică pe plan european.
JN: Cum aţi fost primţi de publicul francez, ca şi formaţie românească?
Ada: Excelent. Foarte entuziasmaţi de la prima piesă.
Andrei: Evident, era un mare semn de întrebare pentru majoritatea; adică o surpriză plăcuta din partea României, fiind prima participare. O surpriză a fost încă din stadiul de interpretare, nu premiul în sine. Apoi totul a luat amploare la decernarea premiilor. Nu ne venea să credem.
JN: Ce v-a impresionat cel mai mult în cadrul acestui eveniment ?
Codruţ: A fost, de la început, de cum ne-am întâlnit cu cei care ne aşteptau la aeroport, şi până la sfârşit, o stare de nou şi de emoţie, urmând după aceea să diger singur acasă, în liniste (râd toţi), la răcoare...
Andrei: Eu am fost foarte impresionat de atmosfera de acolo, foarte deschisă. Cine era interesat de tine ţi-o arăta foarte clar, nu era nimic de ascuns şi asta era valabil pentru toată lumea de acolo.
Ada: Mie mi-a plăcut totul, absolut tot. Când am ajuns acolo cu gândul că trebuie să participăm şi că trebuie să facem o treabă bună, am fost uşor intimidaţi la început. După aceea ne-am dat seama că nu avem de ce, adică e ceea ce ne place să facem. M-am distrat atât de mult şi m-am simţit atât de bine şi pe scenă; pentru mine a fost o impresie extraordinară de la început până la sfârşit. Mai ales că nu ne aşteptam să câştigăm sau nu ne pusesem în minte.
Andrei: La Toulouse, am avut parte de o reacţie foarte bună, indiferent dacă câştigăm a doua zi sau nu. Evident acum pot să zic asta (râd iarăşi toţi) dar era total lipsit de importanţă dacă se întâmplă sau nu.
JN: Ce planuri aveţi ? Aveţi de gând să rămâneţi pe acelaşi stil mizical sau sunteţi deschişi la varietate?
Codruţ: Deschişi suntem fără discuţie.
Ada: Oricum noi prin blues aducem destule influenţe ale altor genuri muzicale, din jazz, din soul, din gospel.
Andrei: A fost o bilă albă pentru noi la concurs tocmai că ieşeam un pic din tiparul trupelor de blues, muzical vorbind . Dar ne vedem deschizându-ne spre tot mai multe stiluri muzicale cât şi adaos la componenţa actuală.
JN: Când veţi ieşi pe piaţă cu un album ?
Andrei: Sperăm că până la finele anului. Avem şi piese proprii, putem spune că trei piese sunt demne de album. Noi vedem un colaj între piesele proprii şi interpretările personale ale pieselor tradiţionale de blues. Ne atrage ideea ca prim album.
JN: Unde vă putem găsi în viitorul apropiat ?
Andrei: Săptămâna asta suntem invitaţi la o emisiune – Sala de repetiţii – de la Radio3net Florian Pittiş, iar un concert propriu-zis o să avem chiar săptămâna viitoare, pe data de 20, într-un restautant indian. Oricine interesat poate accesa pagina noastră de facebook – Soul Serenade. Găsiţi tot, de la poze la înregistrări, concerte. Asta până va aparea şi site-ul, ceea ce sperăm că se va întâmpla cât de curând.
JN: Vă mulţumim şi vă urăm mult succes în continuare!