x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Seară Ceaikovski la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma

Seară Ceaikovski la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma

21 Noi 2012   •   12:52
Seară Ceaikovski la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma

Emoţie, pasiune şi romantism în partiturile inconfundabile ale lui Ceaikovski, interpretarea Orchestrei Naţionale Radio sub bagheta dirijorului Yuri Botnari - care desfăşoară o bogată activitate alături de Orchestra Filarmonică din Moscova – şi unul dintre cei mai apreciaţi tineri muzicieni români, violoncelistul Răzvan Suma, sunt ingredientele unei seri de muzică la care melomanii nu trebuie să lipsească. Vineri, 23 noiembrie (19.00), la Sala Radio vă veţi bucura aşadar de o seară dedicată creaţiei celebrului compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski.
             
Programul concertului se va deschide cu Uvertura fantezie Romeo şi Julieta, prefaţă a unui balet pe care Ceaikovski nu l-a mai compus niciodată, o lucrare care copleşeşte prin starea romantică pe care o transmite şi în care compozitorul a concentrat toată durerea unei iubiri tragice. Melomanii vor asculta apoi Variaţiunile pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33, o îmbinare între spiritul slav ce se face simţit în pasajele inspirate din folclorul rus şi acordurile elegante ale rococoului. Seara se încheie cu Simfonia a V-a în mi minor, op. 64, compusă şi prezentată sub conducerea compozitorului în anul 1888, o oglindire a dilemelor existenţiale ale lui Ceaikovski asupra destinului uman.
   
Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Născut la Chişinău, Yuri Botnari şi-a început formarea muzicală studiind vioara. Având talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat să lucreze în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg. A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică fiind desăvârşită şi de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.

Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică, colaborând de atunci cu numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. A ocupat şi poziţia de director artistic şi pe cea de dirijor şef al Teatrului Naţional Muzical din Moldova.
În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova, alături de aceasta având concerte în toată lumea.

Yuri Botnari este membru votant al Academiei Grammy.

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în numeroasele recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires sau „Kursall” din San Sebastian.

În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.
Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” - alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz.

Primul turneu solo susţinut de Răzvan Suma, Vă place BACH ?, ediţia I (1-21 martie 2012), a însemnat prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei suitelor pentru violoncel solo semnate de J.S. Bach. Artistul a încheiat recent cea de-a doua ediţie a turneului naţional Vă place BACH ?, desfăşurat între 2 octombrie şi 7 noiembrie în zece oraşe din România.
În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia SONORO.

×