x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Toamna Baladelor, o ediţie de colecţie

Toamna Baladelor, o ediţie de colecţie

de Loreta Popa    |    05 Noi 2012   •   14:08
Toamna Baladelor, o ediţie de colecţie
O mantie de frunze rumene în obraji acoperă pământul, învăluindu-l parcă în lumina lor. Aşa ştie el că este toamnă iar. Şi dacă e toamnă, noi ştim că este Festivalul Concurs Folk "Toamna Baladelor”.

Cei mai talentaţi elevi din 11 judeţe ale ţării, dar şi din Bucureşti au concurat, sâmbătă, 3 noiembrie, la festivalul-concurs ajuns la cea de-a zecea ediţie la Palatul Naţional al  Copiilor din Bucureşti. A doua zi, la ora 12.30, a avut loc Gala Laureaţilor, dar şi aşteptatele recitaluri ale membrilor juriului, Mircea Vintilă, Eugen Cristea, Maria Gheorghiu şi Ovidiu Mihăilescu, alături de trupa JOI, Ciprian Diaconu şi Radu Vălean, o expresie fericită a ceea ce înseamnă prietenie transpusă într-o colaborare muzicală de excepţie.

A crescut semnificativ valoarea copiilor înscrişi în concurs, iar secţiunea Creaţie a dat satisfacţie juriului, fericit că piesele sunt mult mai complex construite armonic, iar inspiraţia nu le-a dat deloc de furcă elevilor. Aceştia au fost nevoiţi să prezinte în concurs câte o piesă folk din creaţia românească, internaţională sau proprie, cu durata de cel mult 4 minute. Soliştii vocali s-au acompaniat singuri la chitară sau alt instrument specific muzicii folk, iar premiile au fost acordate în funcţie de fiecare secţiune, grupă şi categorie de vârstă.

Festivalul este organizat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului, dar şi cu Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret al Primăriei Bucureşti. Doamna Elena Ştefan, inspector pe probleme de educaţie şi sufletul festivalului, ne-a  demonstrat că omul sfinţeşte locul. Prezenţa sa a însemnat o organizare bună de pus la colecţie. Dacă în anii trecuţi se spunea că sonorizarea e la pământ, că din melodiile concurenţilor cel puţin jumătate nu erau folk nici la interpretare, nici la creaţie, anul acesta lucrurile au fost fără cusur. Fără hopuri, fără pauze, fără greşeli. Elevii au evoluat cu un curaj uimitor  în faţa unui juriu din care au făcut parte: Maria Gheorghiu, preşedinta juriului, Mircea Vintilă, Eugen Cristea, Mihai Rebenciuc, director adjunct la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu”, Ovidiu Mihăilescu, Manuela Popescu şi cu voia dumneavoastră subsemnata.

Participarea an de an la acest festival înseamnă o evoluţie clară, iar profesorii îndrumători dedicaţi ştiu acest lucru, de aceea copiii acestora sunt dornici să simtă emoţiile concursului. Folkul este un gen care se bazează în primul rând pe un vers bun şi apoi pe o muzică bună, iar nevoia de poezie şi de sinceritate a elevilor ar trebui să dea de gândit. De altfel, printre participanţi s-au numărat elevi premiaţi la manifestarea concurs "Folk fără vârstă”,  organizată de Radio România Actualităţi, care a intrat în cel de-al şaptelea an de existenţă. Manuela Popescu, producătorul acesteia, remarca faptul că se simte o diferenţă clară de valoare a concurenţilor în urma promovării acestui gen muzical în liceele din Bucureşti şi din ţară. Folkul este din ce în ce mai aproape de copii, de generaţiile tinere.

Clipa care a contat a fost cea în care folkul a pătruns în viaţa acestor copii care au decis sa urce pe scena festivalului uitând de emoţii. Sâmbătă a fost o zi obositoare şi pentru juriu, dar şi pentru concurenţi. Aşteptarea e grea înainte de a intra în concurs, e obositoare până când afli rezultatele, dar eforturile sunt mereu răsplătite... Premiile au fost acordate în funcţie de punctele acumulate,  astfel iată numele câştigătorilor Premiului I la secţiunile festivalului concurs. Alexandra Dobriţoiu, Grupul Şcolar Horezu, Vâlcea, clasele V-VIII, Interpretare, Teodora Baciu, Colegiul de Artă Nicolae Tonitza, două fete talentate, cu voci incredibile, pe care juriul le-a remarcat în mod deosebit.
Interpretare solist Palate şi cluburi, clasele V-VIII,  Damian Jurcă, Clubul Copiilor sector 5, care a cucerit prin naturaleţe, simplitate, dar şi prin felul în care şi-a însuşit cântecul lui Valeriu Sterian, "Exerciţiu”.

Interpretare Palate şi Cluburi, clasele V-VIII, grupul Carmina Minora,  Palatul Naţional al Copiilor, cu o reuşită variantă a piesei celor de la Phoenix, "Strunga”.  Două voci bune şi un acompaniament pe măsură. 

Georgiana Popescu, de la Colegiul Iulia Hasdeu, la Interpretare solist licee, clasele IX –XII, cu piesa "Pat de flori”, o voce ce-i deschide un orizont larg şi nu te lasă indiferent.

Cristina ţiţescu, Palatul Copiilor Ploieşti, Prahova, Interpretare, a fost remarcată de la început de către juriu prin faptul că este deja o folkistă şi deşi îşi doreşte să urmeze Facultatea de farmacie, mai mult ca sigur va păşi pe drumul muzicii, o pasiune de obicei de nestăpânit.
Grup folk Rocada, Colegiul Naţional George Coşbuc, Interpretare grup şcoli şi licee, clasele IX-XII, cu piesa "Soare”. Interpretarea acestora a smuls aplauze publicului prezent, iar membrii juriului au semnalat puritatea vocilor şi atitudinea concurenţilor care aduceau soare pe scenă astfel.

Grup folk Revolution, Palatul Copiilor Giurgiu,  Interpretare grup Palate şi Cluburi.     
                                                                   
Secţiunea Creaţie a răsplătit strădania Claudiei Zebreniuc, Clubul Copiilor Rădăuţi, filiala Siret, Suceava, Grupului folk Simbol, Colegiul de artă Suceava.

Trofeul Festivalului "Toamna Baladelor” a revenit Cristinei ţiţescu pentru piesa înscrisă în concurs, pentru că un folkist trebuie să ştie să cânte foarte bine la chitară şi să-şi compună singur muzica.

Floare de colţ, grupul folk de la Liceul Special Moldova, Iaşi, a primit un premiu special din partea juriului.

×
Subiecte în articol: toamna colectie balade editie