x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Tosca – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, pe scena operei bucureştene la Bucharest Opera Festival

Tosca – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, pe scena operei bucureştene la Bucharest Opera Festival

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Iun 2024   •   16:00
Tosca – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, pe scena operei bucureştene la Bucharest Opera Festival

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța prezintă duminică, 15 iunie, ora 19:00, pe scena ONB, spectacolul Tosca de G. Puccini, în cadrul Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Istoria spune că Puccini a ales-o pe Hariclea Darclée pentru a o interpreta pe eroina principală în premiera operei Tosca, iar aceasta este cea care i-a sugerat introducerea unei arii pentru soprană în actul al doilea, astfel născându-se celebra Vissi d'arte.

Privitor la creaţia acestei opere, se ştie că văzând-o pe Sarah Bernhard jucând Tosca de V. Sardou în 1889, Puccini s-a înflăcărat faţă de acest subiect, dar neputând să obţină drepturile, a fost nevoit să amâne. După succesul cu Boema, iar atunci când Franchetti i-a cedat cu generozitate drepturile, Puccini a putut în sfârşit să scrie Tosca, operă care, prezentată în premieră la Roma în 1900, s-a jucat imediat în întreaga lume, triumfând în faţa celui mai tradiţional public, în pofida limbajului ei extrem de îndrăzneţ.

Tosca este, fără doar și poate, o dramă puternică, asemenea vieții din care a fost eliminată orice scenă plictisitoare; o dramă a unei mari iubiri – cea dintre o divă a muzicii de operă, Floria Tosca, și un tânăr pictor talentat, Cavaradossi -, cu realități istorice precum domnia Maria Carolina, fiica Mariei Terezia și sora Mariei Antoaneta, precum și de înfrângerea în final a Austriei asupra lui Napoleon în bătălia de la Marengo, cu acțiuni încărcate de sadism, cu sentimente extrem de puternice precum gelozia, ura, teama. Revizuirea libretului de către Luigi Illica și Giuseppe Giacosa i-a oferit lui Puccini fundamentul pentru cea mai reprezentativă operă a stilului său de maturitate. Prin intermediul limbajului muzical, „Tosca” conturează personaje complexe, caractere puternice antrenate într-un parcurs dramatic cu final tragic pentru fiecare dintre acestea. Această lucrare complexă, a cărei forță Puccini a intuit-o încă dinainte de a o compune – „o operă de care am nevoie”, spunea el pe atunci – nu încetează să-și reverbereze vraja nici după mai bine de un secol de la premiera mondială. Ceea ce înseamnă că spectatorii oricărei generații au nevoie, așa cum a avut și Puccini, de această operă. „Tosca” rămâne așadar o oglindă în care ne privim cu toții, din când în când, culmile și coborâșurile sufletului.

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

Programul festivalului este disponibil în link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2024

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Remember BOF 2023:

https://www.youtube.com/watch?v=psZTBvnTvdw&t=178s

(Video concept: Virgil Oprina/ Opera Națională București)

Dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea

Floria Tosca: Nicoleta Ardelean

Mario Cavaradossi: Răzvan Săraru

Scarpia: Daniel Pop

Cesare Angelotti: Cristian Caragea

Sacrestano: Orest Pîslariu

Spoletta: Adrian Clinciu

Sciarrone: Iulian Bratu

Un carceriere: Adrian Pirlea

Un pastore: Mihaela Ionescu

Sponsori: Aqua Carpatica, Beciul Domnesc, BCR, Retele Electrice Muntenia și PPC Energy Services

Parteneri: Primăria Municipiului București prin ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, Laguna, Market Aroma, Seroussi, Yokko The Fashion Store, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Electrolux, Sansha

Partener de mobilitate: Suzuki

Parteneri media: Digi24, Europa FM, Euronews România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, CursDeGuvernare, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O’Clock, Mediatrust

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×