În martie 1990, Sorin Paul Grecu, preotul comunei Peretu din județul Teleorman, persecutat de Securitatea comunistă, intra în greva foamei și iniția un protest care poate fi considerat un antemergător al Fenomenului Piața Universității, cerând îndepărtarea din spațiul public a simbolurilor regimului comunist și ale ocupației sovietice, începând cu statuia lui Lenin din Piața Presei Libere.
Reacția autorităților feseniste și Mineriada din 1990 l-au determinat pe părintele Sorin Grecu să plece din România și să ceară azil politic în Marea Britanie. În 1993, sprijinit de confrați greci și de Crucea Roșie Britanică, întemeia la Londra parohia ortodoxă cu numele Sfântului Apostol Pavel, al cărei hram devenea în 2012 „Sfântul Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români”.
În 2016, în amintirea acțiunii sale temerare, președintele Emil Constantinescu și Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, l-au invitat pe preotul Sorin Grecu la dezvelirea monumentului „Aripi”, ridicat în memoria luptătorilor din rezistenţa anticomunistă 1945 – 1989. Monumentul este înălțat pe locul statuii lui Lenin și acoperit simbolic cu plăci de marmură roșie reutilizate din postamentul statuii liderului comunist, dărâmată la inițiativa părintelui Grecu.
Realizat de sculptorul Mihai Buculei, monumentul „Aripi” este un proiect iniţiat în 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi sprijinit de preşedintele Emil Constantinescu. Susţinut financiar de Ministerul Culturii până în 2007, proiectul a fost preluat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi finalizat la începutul anului 2016.
Preotul Sorin Grecu și-a încheiat misiunea pământească la Londra, iar trupul său neînsuflețit ajunge astăzi în țară pentru a fi îngropat în comuna Peretu. Momentul comemorativ la monumentul „Aripi” va avea loc în memoria sa și a tuturor eroilor rezistenței anticomuniste.