x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Prioritățile de politici publice la nivel european și românesc vor fi agreate la Summitul European al Patrimoniului, găzduit de București

Prioritățile de politici publice la nivel european și românesc vor fi agreate la Summitul European al Patrimoniului, găzduit de București

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Sep 2024   •   23:30
Prioritățile de politici publice la nivel european și românesc vor fi agreate la Summitul European al Patrimoniului, găzduit de București

Specialiștii și activiștii pe patrimoniu români vor adopta un Manifest pentru Patrimoniul Cultural din România

Prioritățile de politici publice pentru protejarea patrimoniului cultural la nivelul Uniunii Europene, pentru mandatul viitoarei Comisii Europene și la nivelul României, vor fi discutate de unii dintre cei mai buni experți din Europa, înalți oficiali europeni și români, care se vor reuni la București, între 6 și 8 octombrie 2024, în cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural.

Cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului premiate în acest an – printre care și două din România (Biserica Săsească din Alma Vii și Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca) -  vor fi prezentate și celebrate cu această ocazie, în cadrul unei Ceremonii de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate de Comisia Europeană, precum și în cadrul unei zile dedicate excelenței în domeniu. Publicul larg poate încă să voteze pentru proiectul care va câștiga Public Choice Award, până pe 22 septembrie, la acest link

Evenimentul care transformă Bucureștiul în capitala patrimoniului cultural european este organizat de rețeaua Europa Nostra, sub patronajul Președintelui României și cu sprijinul Comisiei Europene, al Ministerului Culturii și al Primăriei Generale a Capitalei. 

Patronajul Președintelui României pentru Summitul European al Patrimoniului a fost acordat oficial astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Ministrul Culturii, Raluca Turcan, Consilierul Prezidențial pentru Cultură, Sergiu Nistor, Secretara generală a Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, Fondatorul organizației Ambulanța pentru Monumente și membru al juriului Premiilor Europene pentru Patrimoniu, Eugen Vaida; Marin Cazacu, directorul general al Filarmonicii George Enescu, administratorul Ateneului Român, clădire care a primit Marca Patrimoniului European în 2024 și Oana Marinescu, manager la OMA Vision.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Timp de 22 de ani, Premiile au fost un instrument cheie pentru recunoaşterea şi promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia şi mediul din Europa. Aceste premii sunt menite să evidenţieze şi să disemineze excelenţa în domeniul patrimoniului, dar şi cele mai bune practici în Europa, să încurajeze schimbul transfrontalier de cunoştinţe şi să conecteze părţile interesate din domeniul patrimoniului în cadrul unor reţele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câştigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)naţională, finanţare suplimentară şi creşterea numărului de vizitatori. În plus, Premiile au promovat o mai mare grijă faţă de patrimoniul nostru comun în rândul cetăţenilor europeni. Pentru mai multe detalii şi statistici despre Premii, vă rugăm să vizitaţi website-ul Premiilor.
Apelul de înscrieri pentru ediţia din 2025 a Premiilor va fi deschis în toamna anului 2024. 

Europa Nostra

Europa Nostra este vocea europeană a societăţii civile care se angajează să protejeze şi să promoveze patrimoniul cultural şi natural. Este o federaţie pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susţinută de o reţea largă de organisme publice, companii private şi persoane fizice, acoperind peste 40 de ţări. Este cea mai mare şi cea mai reprezentativă reţea de patrimoniu din Europa, menţinând relaţii strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO şi alte organisme internaţionale. Fondată în 1963, Europa Nostra şi-a sărbătorit anul trecut cea de-a 60-a aniversare.

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor şi peisajelor europene aflate în pericol de dispariţie, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. Reţeaua celebrează şi diseminează excelenţa prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Europa Nostra contribuie, în mod activ, la definirea şi punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor europene legate de patrimoniu printr-un dialog participativ cu instituţiile europene şi prin coordonarea Alianţei Europene a Patrimoniului.

Europa Nostra a condus consorţiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub(2023-2025). Este, de asemenea, partener oficial al iniţiativei Noul Bauhaus European, dezvoltată de Comisia Europeană şi este unul dintre principalii membri şi susţinători europeni ai Reţelei Patrimoniului Climatic.

Europa Creativă

Europa Creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale şi creative, permiţându-le să îşi sporească contribuţia la societatea, economia şi mediul de viaţă din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, sprijină organizaţii din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii şi jocurilor video, precum şi zeci de mii de artişti, profesionişti din domeniul cultural şi audiovizual.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×