Premierul Victor Ponta a apreciat luni, la inaugurarea clădirii renovate a Teatrului Naţional din Bucureşti, că odată cu noua înfăţişare a TNB Lotose va schimba fundamental şi modul în care se va manifesta teatrul românesc."Am fost, ca bucureştean, de sute de ori la spectacole în sălile vechi ale Teatrului Naţional, am fost la multe evenimente, am fost de multe ori la terasa de "La motoare". Această clădire o ştiu foarte bine şi ca structură, dar şi ca spirit. Azi însă, cred că este o schimbare fundamentală, nu doar în ceea ce priveşte condiţiile, ci şi modul în care teatrul românesc, teatrul din Bucureşti se poate manifesta, actorii, operele extraordinare care sunt puse în scenă aici. (...) Merită nu doar mulţumiri, ci toate laudele din lume cei care au crezut că acest proiect se va realiza şi nu s-au dat bătuţi, începând în primul rând cu domnul Caramitru. Vorbeam puţin mai devreme despre faptul că a reuşit să învingă legenda meşterului Manole şi a dus la bun sfârşit un proiect extraordinar", a declarat Ponta.
Prim-ministrul s-a declarat "privilegiat" de faptul că este ultimul "dintr-un şir de oameni politici care au înţeles că este un proiect care trebuie sprijinit".
"Şi Guvernul Tăriceanu, şi ministrul de atunci de Finanţe şi mai ales ministrul Culturii, domnul Hunor Kelemen, care a semnat, cred, contractul, în 2011 şi care după aceea, în 2013, în 2014, de fiecare dată mi-a spus cât este de important să asigurăm din buget ceea ce era nevoie pentru finalizare", a precizat prim-ministrul.
Potrivit directorului TNB, Ion Caramitru, primul spectacol pe scena Sălii mari va avea însă loc "puţin mai târziu", pentru că este nevoie de utilarea tehnică a scenei.
"Lucrarea este în faza de încheiere contract pe 30 noiembrie. Ce aţi văzut acum este anticamera momentului în care trebuie să preluăm de la constructor pe 30 noiembrie, să facem recepţia. Orice recepţie (...) e cu minusuri şi plusuri, cu posibilităţi de remediere. Conform legii, încă trei luni constructorul poate continua şi remedia ceea ce la recepţie vom putea noi să cerem. Primul spectacol pe scena Sălii mari va avea loc puţin mai târziu, pentru că utilarea tehnică a scenei trebuie făcută în detaliu", a explicat Caramitru.
La evenimentul de ieri, alături de premierul Victor Ponta au fost prezenţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor.
909 locuri în Sala Mare
Noul proiect, coordonat de arhitectul Romeo Belea, prevede revenirea la un format optim de 909 locuri în Sala Mare propriu-zisă şi dispariţia Sălii Amfiteatru. Apar, în schimb, două noi săli multifuncţionale, servind atât ca săli de spectacole, cât şi ca spaţii de repetiţie: Sala ''Scena'', cu aproximativ 250 locuri, şi sala ''Pictură'', construită pe actualul amplasament al atelierului de pictură. Sala "Studio'' devine transformabilă în tip italian, elisabetan sau arenă, prin refuncţionalizarea celor trei pachete mobile cu scaune şi a pereţilor mobili. Spaţiile neconvenţionale cu tradiţie – ''Lăptăria lui Enache''şi terasa ''La Motoare'' – vor avea, la rândul lor, corespondent în noua configuraţie. Teatrul pentru spectacole în aer liber cuprinde o arenă pentru maximum 300 persoane. Amenajarea include şi reconfigurarea teraselor clădirii: pe terasa de deasupra copertinei corpului A1, de unde se poate admira panorama unică asupra centrului oraşului, va exista un spaţiu închis cu sticlă pentru o cafenea-expoziţie, având o terasă circulabilă, cu mese şi zone verzi, potrivită pentru promenadă. Mai trebuie precizat că primul spectacol jucat în Sala Mare va fi “Înşir-te, mărgărite”, montat de Dan Puric.