x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Evenimente la Institutul Cultural Român de la Varșovia în luna februarie

Evenimente la Institutul Cultural Român de la Varșovia în luna februarie

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Feb 2024   •   14:00
Evenimente la Institutul Cultural Român de la Varșovia în luna februarie

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă prezentarea traseului „Via Transilvanica” în Polonia, în orașele Katowice și Wieliczka.

La Katowice, expoziția va fi prezentată în aer liber „Via Transilvanica”, la Liceul „Maria Konopnicka” (str.ul Bartosz Głowacki 6), în perioada 9 februarie – 8 martie, iar în cadrul orelor de geografie, liceenii vor putea viziona filmul Oamenii drumului: Terra Banatica, realizat de Mircea Gherase.

La Wieliczka, expoziția va fi prezentată la Biblioteca Orașului Wieliczka – „Mediateka”, tot în aceeași perioadă. Inaugurarea expoziției va avea loc în data de 9 februarie, la ora 18:00, ocazie cu care va fi prezentat și filmul Oamenii drumului: Terra Banatica.

 

Despre traseu

Creat de Asociația Tășuleasa Social, cu sprijinul a peste 10.000 de voluntari, proiectul pune în valoare un traseu turistico-cultural de 1400 de kilometri, care traversează România de la nord la sud și străbate 7 ținuturi, zone etnografice particulare, care evidențiază diversitatea etnică și culturală a României.

 

Despre expoziție

Expoziția reunește informații despre traseu, despre zonele etnografice pe care le traversează și elementele de patrimoniu construit și natural de pe traseu, dar și valorile pe care acest proiect dorește să le transmită, punând accent pe dezvoltarea unui turism sustenabil, în directă legătură cu istoria și poveștile locului, și pe implicarea civică.

Puternic vizuală și prezentată în limbile polonă și engleză, expoziția va încuraja publicul polonez să descopere diversitatea culturală a României și patrimoniul ei natural.

Expoziția, realizată în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, a fost prezentată până în prezentla Poznań (aprilie 2023), Varșovia (mai-septembrie 2023), Cracovia (octombrie 2023 – ianuarie 2024).

 

Premiul Europa Nostra 2023

 

Traseul Via Transilvanica a fost distins cu două premii Europa Nostra: Premiul pentru Patrimoniu European la categoria „Implicare civică și conștientizare”, acordat de Comisia Europeană și Europa Nostra.

 

Premiera digitală a documentarului: Brâncuși: surse românești și perspective universale

 

În data de 19 februarie, când România aniversează Ziua Constantin Brâncuși, ICR Varșovia și TVR Timișoara vă invită să descoperiți de la distanță expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale, care a avut loc la Timișoara, la Muzeul Național de Artă, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Filmul documentar omonim va avea premiera poloneză pe canalul de YouTube al ICR Varșovia și va fi distribuit pe rețelele de socializare. Vă invităm să-l urmăriți și să-l partajați!

În documentarul produs de TVR Timișoara, curatoarea Doina Lemny prezintă principalele teme sublimate de Constantin Brâncuși de-a lungul anilor, legăturile artistului cu mediul artistic românesc și internațional și cele mai importante lucrări din expoziție, care provin din colecțiile muzeelor Centre Pompidou din Paris, Tate Gallery din Londra, Fundaţia Guggenheim, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova dar şi din colecţii particulare.

Doina Lemny, doctor în istoria artei și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși, a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziții dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuși, dar și în alte muzee. Înainte de retrospectiva de la Timișoara, curatoarea a semnat, printre altele, conceptul expoziției „Sublimarea formei”, desfășurată la Centrul Bozar din Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia (octombrie 2019 – februarie 2022).

Brâncuși: surse românești și perspective universale a fost cea mai importantă retrospectivă dedicată sculptorului român în țara sa natală în ultimii 50 de ani, unul dintre principalele proiecte ale Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Expoziția a fost vizitată de peste 120.000 de persoane.

 

„Din zbor. Bisericile fortificate din Transilvania” – expoziție de fotografie la Varșovia

 

În perioada 20 decembrie 2023 – 29 februarie 2024, Institutul Cultural Român de la Varșovia vă invită la o nouă expoziție de fotografie în aer liber dedicată patrimoniului arhitectural din România. Intitulată „Din zbor. Bisericile fortificate din Transilvania”, ea cuprinde o serie de construcții transilvănene, surprinse în fotografii semnate de Ionuț Macri.

Expoziția va fi deschisă publicului în spațiul exterior al ICR Varșovia și al Ambasadei României din capitala Poloniei (str. F. Chopina 10).

Satele transilvănene cu biserici fortificate sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrat încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care au jucat atât un rol religios, cât și unul militar pentru mai bine de cinci secole. Edificiile din Transilvania formează unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european.

Ideea proiectului lui Ionuț Macri a pornit de la faptul că bisericile fortificate transilvănene sunt prin natura lor greu de surprins în ansamblu de la nivelul solului. Zidurile de apărare, pe care majoritatea le au, le fac impenetrabile privirii. Însă din aer se deschid în mod spectaculos, se lasă percepute și înțelese în întreg contextul lor, așa cum nu le-am putea „ghici” de jos.

Stabilit la București, Ionuț Macri este unul dintre cei mai solicitați fotografi de publicitate, pasionat de lumină în toate formele ei, specializat în imagini comerciale de înaltă ținută pentru zeci de branduri mari, cu lucrări publicate în întreaga lume. Provenind dintr-o familie cu 3 generații de fotografi pasionați, și-a început cariera fotografiind peisaje naturale și urbane în timpul studiilor universitare. Câțiva ani mai târziu, și-a deschis primul studio (1997) și de atunci face fotografie publicitară. În prezent, conduce una dintre cele mai importante companii din industrie, fiind considerat unul dintre „Cei mai buni 200 de fotografi de publicitate din lume” în 2010-2011, 2016-2017 și 2018-2019, conform prestigioasei publicații „Lurzer's Archive”. De asemenea, Ionuț Macri este unul dintre „Cei mai buni 200 de artiști digitali la nivel mondial” în 2013-2014, 2017-2018, 2020-2021 și 2022-2023. Lucrând de mai bine de 25 de ani, producând imagini pentru cele mai mari branduri din România, dar și pentru campanii europene sau mondiale, pasiunea sa pentru fotografie a rămas neschimbată. De aceea, din când în când semnătura sa se regăsește în National Geographic, în reviste de modă (The One, GQ, InStyle, Harper's Bazaar, Glamour, Elle) sau în albume de arhitectură. Căutând întotdeauna cea mai bună tehnologie disponibilă, din anul 2005 (când a trecut la digital) lucrează exclusiv cu echipamente Canon, regăsindu-se acum în grupul exclusivist al ambasadorilor Canon.

 

În februarie, noi reprezentații ale spectacolului „Poveștile bunicilor șoptite fiicelor de mame” la Teatrul Contemporan din Szczecin

 

În luna februarie, Teatrul Contemporan din Szczecin reia reprezentațiile spectacolului „Poveștile bunicilor șoptite fiicelor de mamele lor”,  după cum urmează:

- vineri, 23 februarie, ora 19.00

- sâmbătă, 24 februarie, ora 19.00

- duminică, 25 februarie, ora 19.00

Spectacolul, după textul și regia Gianinei Cărbunariu, a fost produs de Teatrul din Szczecin cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia și a avut premiera în data de 14 decembrie 2023.

Gianina Cărbunariu a fost invitată de directorul artistic al Teatrului, Jakub Skrzywanek, să monteze un spectacol inspirat de o problematică socială de actualitate. Piesa dramaturgei române pleacă de la realitatea Decretului 770 din 1 octombrie 1966 emis în România comunistă, care a limitat drastic întreruperile de sarcină, fiind, la momentul respectiv, unul dintre cele mai restrictive regimuri de control al natalității din blocul țărilor comuniste din Est. Timpul scurs de la punerea în aplicare a Decretului permite analiza consecințelor pe care astfel de decizii le poate avea la scara întregii societăți. Piesa scrisă de Gianina Cărbunariu se bazează pe o documentare aprofundată (interviuri, publicații, statistici), dar și pe interviuri realizate în România și Polonia și pe poveștile echipei artistice.

Gianina Cărbunariu este foarte apreciată în lumea teatrală poloneză. Două piese, mady.baby.edu și Stop the Tempo!, au fost traduse și publicate în antologii de teatru românesc și în reviste de teatru. În 2011, a participat în calitate de dramaturgă și regizoare la două festivaluri poloneze: „Dialog” din Wrocław, cu spectacolul 20/20, o producție a Studioului Yorick din Târgu Mureș, și „Demoludy” din Olsztyn, cu spectacolul Sado-maso blues bar, pus în scenă de Teatrul Mic din București. În 2012, spectacolul X mm din Y km, producție ColectivA din Cluj-Napoca, a fost prezentat la Varșovia în cadrul showcase-ului „Regizori români la TR Varșovia”. În 2014, la Festivalul „Konfrontacje” de la Lublin au fost prezentate două spectacole: Tipografic Majuscul, în montarea Teatrului Odeon, și …nie czekajcie (...nu așteptați) – coproducția Teatrului „J. Szaniawski” din Wałbrzych și a Centrului pentru Cultură din Lublin, în regia lui Robert Zawadzki, pe baza textului Kebab. Piesa Stop the Tempo!, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, a fost pusă în scenă în 2015 la Teatrul „Helena Modrzejewska” din Legnica, în regia lui Jarosław Tumidajski, și se joacă fără pauză de atunci.

În 2019, Gianina Cărbunariu a fost invitată de Teatrul Nowy Proxima să susțină cursuri magistrale, iar în 2022 a făcut parte din juriul Teatrului Shakespeare din Gdańsk.

În 2023, Gianina Cărbunariu a susținut o conferință în cadrul evenimentului „Noaptea Ideilor”, un proiect amplu de dezbatere organizat de Institutul Francez în peste 100 de locuri în lume.

Foto: Piotr Nykowski

 

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă cursurile de limba română la nivelul A 2.2, semestrul II

 

Acest modul A.2.2 se adresează cursanților care s-au înscris la cursurile oferite de ICR Varșovia în colaborare cu Școala Calitate în octombrie 2022.

Școala CALITATE este singura școală din Polonia care se specializează în predarea limbii române pentru polonezi, cu o tradiție de peste 15 ani.

Cursanții achită o taxă de înscriere în valoare de 350 PLN, care reprezintă jumătate din costul cursului.

 

AURORA 2024. Premiul de dramaturgie al Orașului Bydgoszcz – open call

 

Împreună cu organizatorul concursului, Teatrul Polski din Bydgoszcz, ICR Varșovia invită autorii dramatici să-și înscrie textele la cea de-a patra ediție a Premiului de Dramaturgie al Orașului Bydgoszcz AURORA. Lucrările pot fi trimise într-una dintre cele patru limbi: engleză, ucraineană, polonă sau rusă, până la 15 aprilie, ora 23.59, ora Poloniei. Finala concursului este programată pentru perioada 17 - 23 noiembrie.

Concursul de dramaturgie AURORA este organizat din anul 2021 în cadrul Festivalului Prapremierelor din Bydgoszcz. Este adresat dramaturgilor din țările Europei Est-Centrale, Balcanilor, Caucazului și Asiei Centrale. AURORA - Premiul de Dramaturgie al Orașului Bydgoszcz este acordat unui text dramatic remarcabil. Scopul organizatorilor este susținerea creației dramaturgice, căutarea unui nou limbaj teatral și descoperirea celor mai interesante texte care abordează teme esențiale pentru contemporaneitate, îndeamnă la reflecție, lărgesc cunoștințele despre universul altor culturi.

În 2022, Premiul Aurora, în valoare de 50 000 de zloți, a fost acordat dramaturgei românce Elise Wilk pentru textul Dispariții, în traducerea poloneză a Joannei Kornaś-Warwas, iar în 2023, dramaturgului sârb Danilo Brakocević pentru piesa „Otpornost kaljenog stakla” (Rezistența sticlei călite).

 

Noi reprezentații ale spectacolului „Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu” la Teatrul Polonez din Bydgoszcz

 

În luna februarie, Teatrul Polonez din Bydgoszcz continuă reprezentațiile spectacolului Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu, regia Wojciech Faruga, după un text de Julia Holewińska, după următorul program:

Februarie

03.02 | sâmbătă |ora 19.00 | scena mică TPB

04.02 | duminică |ora 17.00 | scena mică TPB

Spectacolul a avut premiera în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Premierelor Absolute de la Bydgoszcz, desfășurat în acest an în perioada 13-28 octombrie 2023.

 

Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu | r. Wojciech Faruga

Teatrul Polski„Hieronim Konieczka” din Bydgoszcz (ul. Mickiewicza 2)

regie, scenografie, costume și lumini: Wojciech Faruga

text și dramaturgie: Julia Holewińska

muzica: Radosław Duda

pregătire vocală: Natalia Kawałek

mișcare scenică: Bartłomiej Gąsior

producătoare: Magdalena Niedźwiecka

coordonare tehnică, asistenta regizorului: Hanna Gruszczyńska

distribuția: Mirosław Guzowski, Damian Kwiatkowski, Karol Franek Nowiński, Michalina Rodak, Małgorzata Trofimiuk, Małgorzata Witkowska, Marcin Zawodziński

În noul text al Juliei Holewinska, „Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu”, creatorii analizează apusul dictaturii liderilor români. Piesa surprinde declinul conducătorilor, urmărind etapele în care aceștia trec de la statutul de zei la cel de prizonieri, sfârșind prin a muri.

În decembrie 1989, soții Ceaușescu au văzut ce se întâmpla în stradă și cum reacționau demonstranții la vederea lor, dar nu și-au putut închipui că societatea s-ar întoarce împotriva lor. În opinia celor doi, situația era rezultatul unei trădări. Soții Ceaușescu au respins până la final acuzația că ar fi împins țara în foamete și mizerie, subliniind în schimb succesele pe care le obținuseră. Creatorii piesei sunt interesați totodată de soarta și comportamentul celor care i-au însoțit pe cei doi soți în ultimele lor ore.

Ideile noastre despre război, dar și discursurile filozofice din a doua jumătate a secolului al XX-lea și-au pierdut sensul. Celebrul concept al lui Francis Fukuyama care proclama sfârșitul istoriei sună astăzi ca un hohot de râs al Istoriei.

În urmă cu 33 de ani, ochii lumii erau ațintiți asupra României și a răsturnării guvernului lui Nicolae și Elenei Ceaușescu. Ultimele zile ale dictaturii lor și execuția ulterioară în fața camerelor de luat vederi au restructurat optica revoluției, dar și a show-ului mediatic, reprezentat fără îndoială de acea execuție.

Credit foto: Patryk Chenc

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Institutul Cultural Român