x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Ion Creangă”, cu poveştile în tolbă pe la alte teatre

“Ion Creangă”, cu poveştile în tolbă pe la alte teatre

de Maria Sârbu    |    03 Noi 2014   •   18:11
“Ion Creangă”, cu poveştile în tolbă pe la alte teatre
Sursa foto: Adi Bulboacă

E o toamnă bogată pentru Teatrul “Ion Creangă” din Bucureşti. Bogată în spectacole, chiar dacă trupa merge cu minunatele poveşti în tolbă pe la alte teatre, căci încă nu poate ajunge “acasă”, în minunata sală din Amzei. Dar conducerea instituţiei (director general Lucian Ghimişi) nu abandonează proiectele, nu lasă ca asupra acestui teatru să planeze tristeţea. Aşa că, la începutul stagiunii, s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii “100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, ediţia a X-a, un eveniment excepţional pe placul celor mici şi al adulţilor. Timp de opt zile, mii de spectatori s-au bucurat de producţiile unor prestigioase teatre şi companii din ţară şi străinătate. A fost o ediţie competitivă, cu un juriu internaţional, care a acordat diverse premii.

Apoi, Teatrul “Ion Creangă” a invitat publicul la o premieră - “Amintiri din copilărie” (octombrie), spectacol intrat în repertoriu şi care poate fi văzut la Palatul Naţional al Copiilor, Sala Mare, la 12, 17, 24 şi 26 noiembrie, în matinal. Este o creaţie scenică semnată de regizorul Peter Kerek, “inspirat din universalitatea Amintirilor...”. Din echipă au făcut parte, de asemenea, scenografa Iuliana Vîlsan, coregrafa Larisa Barbu. Regizorul spunea că spectacolul e puţin altfel decât alte spectacole: “Pentru că noi nu spunem doar o singură poveste, precum «Harap Alb» sau «Albă ca Zăpada», ci mai multe poveşti. Şi, atenţie, nu numai că spunem mai multe poveşti, dar poveştile noastre chiar s-au întâmplat. Cineva pe nume Ion Creangă le-a trăit cu cel puţin o sută de ani în urmă. El le-a scris nu când era copil, ci când era un om mare, atât de mare încât se simţea deja bătrân. Nu îi plăcea bătrâneţea, i se părea că e foarte plictisitoare şi îşi dorea din tot sufletul să mai fie o dată copil. Pentru că, aşa reţinuse el, în copilărie nu te plictiseşti niciodată”. O asemenea motivaţie poate servi ca o invitaţie la “Amintiri din copilărie”.

Şi iar o premieră, de data aceasta cu “Crăiasa Zăpezii” – o aventură în ţinuturile îngheţate ale nordului. Reprezentaţiile au loc la 6, 7, 15, 18 (premiera oficială), 22 şi 25 noiembrie şi sunt găzduite de Teatrul Excelsior. Teatrul “Ion Creangă” ne informează că acesta este un proiect ambiţios, care aduce împreună o echipă artistică internaţională. Rosamunde Hutt (regizor) şi Charles Way (dramaturg) au colaborat cu Andreea Săndulescu (scenograf), Violeta Dincă (coregraf), Eduard Petru Jighirgiu (compozitor) şi Manuela Răduţ (light designer) “pentru a recrea farmecul poveştilor pline de suspans şi de înţelepciune, pe care le ascultăm cu obrajii îmbujoraţi şi cu sufletul la gură”. Spectacolul are la bază povestea omonimă a lui Hans Christian Andersen şi aduce în atenţie o iarnă friguroasă, un orăşel obişnuit şi o făptură care încearcă să distrugă echilibrul fragil al lumii. Şi nu e povestea clasică despre bine şi rău, “ci o lume cu personaje puternice şi complexe”. În “Crăiasa Zăpezii” sunt “dialoguri cu mult umor şi scene de acţiune pline de suspans – o lume într-un glob de cristal peste care ninge încet”. Un pretext de a merge la teatru...

×