x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Nunta lui Figaro” și „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, săptămâna aceasta pe scena Operei Naționale București

„Nunta lui Figaro” și „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, săptămâna aceasta pe scena Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Ian 2022   •   09:34
„Nunta lui Figaro” și „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, săptămâna aceasta pe scena Operei Naționale București

În această săptămână, în Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București, vă întâmpinăm cu  două titluri din repertoriul actual: spectacolul de operă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart și baletul pentru copii „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” de Cornel Trăilescu; sunt propunerile noastre pentru patru seri printre armonii, voci și coregrafii de poveste.

Joi, 20 ianuarie, începând cu ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Opera „Nunta lui Figaro” a fost compusă în lunile martie și aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirată de piesa lui Pierre Beaumarchais, care crease scandal în Franța, a aparținut atât compozitorului cât și libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit într-o scrisoare adresată unui prieten: „Nu isprăvesc să scriu cuvintele și Mozart le si concepe muzica”.

Duminică, 23 ianuarie, ora 11:00, vă invităm cu mic, cu mare la spectacolul de balet pentru copii „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” de Cornel Trăilescu. Una dintre cele mai cunoscute povești pentru copii, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” a fraților Grimm a fost publicată, într-o primă versiune, în 1812, iar apoi în 1854, în varianta finală. Oglinda fermecată, mărul otrăvit, sicriul din sticlă, personaje precum regina cea rea sau cei șapte pitici sunt detalii din poveste care au pătruns, de-a lungul timpului, în imaginarul colectiv, inspirând nenumărate producții artistice așa cum sunt, spre exemplu, spectacolul din 1912, de pe Broadway (unde piticii primesc, pentru prima dată, nume) și filmul „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, din 1937, al lui Walt Disney, care, ca și povestea originală, a stat la baza unui număr impresionant de creații artistice, printre care și producțiile de balet.

×