x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pe “Drumul lung spre Cimitirul vesel”. Marţi începe a V-a ediţie a Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană”

Pe “Drumul lung spre Cimitirul vesel”. Marţi începe a V-a ediţie a Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană”

de Maria Sârbu    |    10 Aug 2014   •   18:18
Pe “Drumul lung spre Cimitirul vesel”. Marţi începe a V-a ediţie a Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană”

Festivalul “Drumul lung spre Cimitirul vesel”, iniţiat în 2010 de “irlandezul din România” Peter Hurley, are un obiectiv clar: creşterea turismului staţionar în zona Săpânţa, conservarea tradiţiilor şi a meşteşugurilor tradiţionale şi expunerea culturii tradiţionale în context european.

Evenimentul se va desfăşura în acest an în perioada 12 – 16 august, în comuna Săpânţa, celebră prin cimitirul numit vesel în care crucile conţin epitafuri referitoare la viaţa celor răposaţi şi înmormântaţi aici.

Peter Hurley susţine că Săpânţa merită să fie văzută de mulţi mai mulţi turişti, pentru o perioadă mai lungă, nu doar în câteva zeci de minute, în care vizitează Cimitirul vesel şi pleacă. Ocupându-se în România de publicitate, şi-a dat seama ce comori ascunde zona respectivă. A gândit acest festival, l-a pus pe picioare. Chiar dacă se ciocneşte de birocraţia din România, el încearcă să depăşească obstacolele şi să promoveze atât “produsele turistice existente”, cât şi  “resursele naturale şi antropice”.

La o conferinţă de presă, Hurley, îmbrăcat într-o cămaşă tradiţională, primită în dar de la un maramureşean - precum mi-a mărturisit, a dat detalii despre programul ediţiei 2014 a festivalului. A vorbit cu sufletul despre ceea ce are mai frumos Maramureşul.

Cei care vor ajunge la faţa locului vor avea parte de concerte de muzică tradiţională şi simfonică, vor putea vizita şi participa la ateliere de meşteşugărit, vor degusta produsele de aici, vor fi primiţi în casele meşterilor populari din zonă, aceştia deschizând uşile pentru vizitatori, ca aceştia să vadă cum sunt create obiectele rare, “lucrate cu migală şi cu suflet”. Hurley spunea că “meşterii sunt mai frumoşi la ei acasă”, în atelierele lor, aşa că între 12 şi 14 august se va merge pe traseul “Harta comorilor vii”.

Muzica va răsuna în Săpânţa în zilele de festival. La 14 august, în grădina  Cimitirului vesel va fi interpretată suita simfonică “Vocile Cimitirului vesel”, scrisă în 2008 de compozitorul irlandez Shaun Devey, inspirat din epitafurile de pe cruci. Vor interpreta peste 120 de muzicieni din Irlanda, Scoţia, Spania şi România.

A doua zi, pe pajiştea festivalului, pe lângă muzica tradiţională va fi ascultată muzică simfonică, căci va fi “un concert simfonic în premieră absolută”, creaţiile aparţinând aceluiaşi Shaun Devey, devenit celebru atunci când “a pus un cimpoi în faţa unei orchestre simfonice”,după cum afirma Peter  Hurley.

Shaun Davey a pregătit  publicului “o colecţie de compoziţii clasice în primă audiţie”, în interpretarea unui grup orchestral şi coral coordonat de David Brophy, dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Naţionale a Irlandei (Filarmonica din Dublin). Va fi organizat şi un seminar privind “abordări inovatoare de promovare a turismului”.

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană “Drumul lung spre Cimitirul vesel”  este finanţat prin Programul operaţional regional 2007-2013 (REGIO).

Îndemnul organizatorilor festivalului  “Hai amu' în Maramu'!” vine să consolideze “tradiţia bucuriei” la Săpânţa, chiar şi acolo, în cimitir, unde gluma poate şterge lacrima de pe obraz.

×