x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pionierii Teatrului de Comedie. În “familie”, la a 54-a aniversare

Pionierii Teatrului de Comedie. În “familie”, la a 54-a aniversare

de Maria Sârbu    |    06 Ian 2015   •   17:35
Pionierii Teatrului de Comedie. În “familie”, la a 54-a aniversare
Sursa foto: Silviu Covaci

Teatrul de Comedie a sărbătorit la 5 ianuarie împlinirea a 54 de ani de când i-a fost semnat “certificatul de naştere”. A venit la această aniversare cel dintâi director, care a iscălit actul de înfiinţare a instituţiei – maestrul Radu Beligan. Au venit (din străinătate) şi cei doi remarcabili regizori, printre primii care au montat aici spectacole ce au făcut istorie – Lucian Giurchescu şi David Esrig. Au venit actori care au jucat roluri memorabile în montări realizate în primele stagiuni, printre care Sanda Toma şi Marin Moraru. Au venit actori care s-au alăturat trupei câţiva ani mai târziu, lăsând în arhiva teatrului personaje de neuitat - un exemplu fiind Stela Popescu. Ei sunt cei ce au clădit temelia rezistentă, alături de mulţi artişti plecaţi pe alt tărâm, a Teatrului de Comedie din Centrul Vechi al Bucureştiului, unde era la acea vreme – începutul anilor '60 - “măreţia teatrului”, după cum spunea într-un interviu televizat regretatul Gheorghe Dinică. Lor le-a înmânat actualul director al instituţiei, George Mihăiţă, Diploma de Excelenţă şi titlul de “Pionier al Teatrului de Comedie”.

Au venit mulţi alţi artişti care au lucrat mai târziu aici sau care lucrează în prezent. Evenimentul din 5 ianuarie a reprezentat de fapt o gală, gândită ca un spectacol “documentar-live” (regia Vlad Massaci). Jurnaliştii Cristina Modreanu şi Cătălin Ştefănescu i-au provocat la “confesiuni” despre teatru pe David Esrig, Marin Moraru, Lucian Giurchescu, Sanda Toma. Mai rar poveşti atât de frumoase despre experienţa teatrală pe care au avut-o ei şi colegii lor plecaţi în altă lume.

Desigur, a avut mesajul său, adresat celor de faţă şi nu numai, Radu Beligan. Când George Mihăiţă a spus, într-un context anume, că el nu era la începutul anilor '60 în teatru, maestrul Beligan i-a dat o scurtă replică: “Te-am aşteptat!”. S-au potrivit şi cuvintele din finalul textului citat de primul director al “Comediei”, rostite cumva în glumă şi adresate celui actual: directore, ai grijă, Teatrul de Comedie nu este nici al meu şi nici al tău; este al urmaşilor urmaşilor noştri”.

Gala a avut un prolog: expoziţia multimedia “Comedia Remix I (anii 60-70)” - prima parte a unui proiect de cercetare care reactivează arhivele Teatrului de Comedie, încercând sa refacă din perspectiva contemporană şi cu mijloace moderne contextul social şi politic în care funcţiona teatrul românesc în anii '60-'70 ai secolului trecut.

×